glazura aquafaba

bardzo prosty i niedrogi przepis na biały lukier! Lukier aquafaba to smaczna i biała błyszcząca powłoka do domowych wypieków i nie tylko. Taki lukier można wykorzystać do przykrycia ciast wielkanocnych, babeczek, pierników lub ciastek. Jako główny surowiec ten przepis wykorzystuje płyn z fasoli w puszkach.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 99 % 82 g
316 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

aby zrobić ten lukier, potrzebujesz puszki fasoli w puszkach lub ciecierzycy. Fasola w tym samym czasie najlepiej jest wziąć białą, w przeciwnym razie glazura może wyjść z jakimś obcym odcieniem lub brudnym kolorem.

otwórz słoik i spuść płyn z fasoli do miski. Sama fasola do tego przepisu nie jest już potrzebna, można ją wykorzystać do innego dania-zrobić sałatkę, ugotować zupę, ugotować gulasz lub po prostu zjeść.

wskazane jest odcedzenie płynu spod fasoli w puszkach przez drobne sito, aby nie pozostały w nim żadne kawałki fasoli. To właśnie ten lepki płyn zastępuje tradycyjnie używane białka jaj w przepisie.

do kremu potrzebujesz 40 ml tego płynu. Należy go wlać do wygodnego pojemnika i ubić mikserem lub specjalną dyszą blendera. Podczas ubijania płyn z półprzezroczystego zmieni się w białą piankę powietrzną. Musisz ubijać przez długi czas i przy maksymalnej mocy.

gdy tylko pojawi się biała piana z bąbelkami, w małych porcjach w kilku etapach zacznij wprowadzać cukier puder. W takim przypadku biała masa powinna stać się gęstsza i gęstsza.

po wprowadzeniu całej objętości cukru pudru należy dodać trochę skrobi do gęstości (można użyć ziemniaków lub kukurydzy). Następnie ponownie ubij powstałą masę z maksymalną prędkością. Konsystencja glazury powinna być jednorodna i lepka. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji lukier jest gotowy.

gotowaną glazurę można natychmiast wykorzystać w pracy. Może pokryć wielkanocne ciasta, domowe babeczki, świąteczne ciasteczka, pierniki i wiele innych. Po pokryciu go ciastem lukier aquafaba twardnieje po około trzech godzinach i pokrywa się błyszczącą skórką.

kulinarnych inspiracji i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Aakwafaba - 84   kcal/100g

Podobne przepisy