skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki. Do twarogu i kremu do ciasta potrzebujemy: twarogu (nie suchego, od 5% tłuszczu), masła o temperaturze pokojowej, cukru pudru, skórki cytryny, waniliny.
Krok 2:
Połącz miękkie masło z cukrem pudrem.
Krok 3:
Ubij masę mikserem, aż będzie puszysta.
Krok 4:
Masa twarogowa jest wstępnie ubita blenderem do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji lub przetarta przez sito. Jeśli używasz mokrego twarogu w brykietach, nie musisz go wycierać. Nie przestając bić, w częściach dodaj puree z twarogu do śmietany.
Krok 5:
Dodaj skórkę z cytryny i wanilinę. Ponownie ubij. Włóż krem do lodówki na 20 minut, a dopiero potem ułóż nim ciasta.
ten krem można spożywać jako niezależny deser, dodając do niego kawałki świeżych owoców lub jagód, orzechy lub startą czekoladę.
aby krem był wysokiej jakości, należy wziąć pod uwagę kilka punktów:
- kremowa masa powinna być gładka, bez ziaren.Dlatego konieczne jest wcześniejsze śledzenie jakości twarogu, który kupujesz;
- krem jest łatwy do barwienia, ale w tym przypadku lepiej jest używać barwników żelowych, są jasne i rozpuszczają się bardziej równomiernie;
- pracuj lepiej z dobrze schłodzonym kremem-dzięki temu będzie lepiej i dłużej utrzyma swój kształt;
- po zakończeniu montażu i ułożeniu ciasta kremem należy go ponownie włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na 2-3.
za pomocą tego kremu możesz układać ciasta z dowolnym rodzajem ciasta. Użyłem do ciast z ciasta francuskiego. A podczas cięcia krem nie kapał, okazało się, że jest to bardzo równe cięcie. Świetnie nadaje się również do ciast biszkoptowych i miodowych. Taki krem doskonale układa Napoleona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g