sos pomidorowy Salsa

pikantny sos pochodzi z Meksyku, który jest prosty w przygotowaniu. Sos pomidorowy salsa to prosty i pikantny, bardzo smaczny, apetyczny i jasny sos z blanszowanych pomidorów, posiekanych papryczek chili i liści kolendry. Tabasco dodaje końcową nutę i sprawia, że smak sosu jest niezwykle harmonijny. To idealna uczta podawana z chipsami kukurydzianymi (i ziemniaczanymi). To, czego potrzebujesz na imprezę i spotkania z przyjaciółmi!
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
28 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

Salsa pomidorowa według meksykańskiego przepisu nie jest trudna do przygotowania, ale będziesz musiał włożyć trochę wysiłku. Nagrodą będzie doskonały smak gotowego sosu! Sos jest idealny jako dodatek do chipsów kukurydzianych i pszennych, a do ziemniaków świetnie się komponuje!

najpierw musisz blanszować pomidory. Łatwo to zrobić w powolnej kuchence. Aby to zrobić, umyj pomidory i połóż je na dnie miski, wlej ilość wody wskazaną w przepisie. Włącz tryb "gaszenie", czas - 2 minuty, Zamknij Multicooker pokrywką. Gdy gotowanie dobiegnie końca, spuść parę, otwórz pokrywkę, spuść wodę i pozwól pomidorom całkowicie ostygnąć.

w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Obierz cebulę z łuski, spłucz pod bieżącą zimną wodą, wytrzyj do sucha i drobno posiekaj ostrym nożem. Umyj papryczki chili, osusz ręcznikiem, usuń łodygę, oczyść nasiona. Po pokrojeniu papryki drobno. Kolendrę myjemy, suszymy i drobno siekamy.

czy pomidory ostygły? Usuwamy z nich skórę. Po blanszowaniu skóra dobrze oddziela się od miąższu. Następnie drobno posiekaj pomidory i przenieś do średniej miski. Pożądane jest, aby nie był plastikowy. Rozłóż tam posiekaną cebulę i chili.

następnie dodaj sól, cukier granulowany, mielony kminek, a także sos Tabasco do przyszłego sosu. Do pozostałych składników wysyłamy posiekane liście kolendry. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie całkowicie jednorodne.

Salsa jest gotowa! Możesz natychmiast podać sos na stole lub na razie wstawić do lodówki. W lodówce sos będzie przechowywany bez utraty smaku przez 2-3 dni.

smacznego! Palącej salsy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g

Podobne przepisy