skład / składniki
metoda gotowania
Salsa pomidorowa według meksykańskiego przepisu nie jest trudna do przygotowania, ale będziesz musiał włożyć trochę wysiłku. Nagrodą będzie doskonały smak gotowego sosu! Sos jest idealny jako dodatek do chipsów kukurydzianych i pszennych, a do ziemniaków świetnie się komponuje!
najpierw musisz blanszować pomidory. Łatwo to zrobić w powolnej kuchence. Aby to zrobić, umyj pomidory i połóż je na dnie miski, wlej ilość wody wskazaną w przepisie. Włącz tryb "gaszenie", czas - 2 minuty, Zamknij Multicooker pokrywką. Gdy gotowanie dobiegnie końca, spuść parę, otwórz pokrywkę, spuść wodę i pozwól pomidorom całkowicie ostygnąć.
w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Obierz cebulę z łuski, spłucz pod bieżącą zimną wodą, wytrzyj do sucha i drobno posiekaj ostrym nożem. Umyj papryczki chili, osusz ręcznikiem, usuń łodygę, oczyść nasiona. Po pokrojeniu papryki drobno. Kolendrę myjemy, suszymy i drobno siekamy.
czy pomidory ostygły? Usuwamy z nich skórę. Po blanszowaniu skóra dobrze oddziela się od miąższu. Następnie drobno posiekaj pomidory i przenieś do średniej miski. Pożądane jest, aby nie był plastikowy. Rozłóż tam posiekaną cebulę i chili.
następnie dodaj sól, cukier granulowany, mielony kminek, a także sos Tabasco do przyszłego sosu. Do pozostałych składników wysyłamy posiekane liście kolendry. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie całkowicie jednorodne.
Salsa jest gotowa! Możesz natychmiast podać sos na stole lub na razie wstawić do lodówki. W lodówce sos będzie przechowywany bez utraty smaku przez 2-3 dni.
smacznego! Palącej salsy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sos Tabasco - 12 kcal/100g