skład / składniki
metoda gotowania
1. Melon dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obierz go. Staramy się ciąć tak cienko, jak to możliwe. Pokrój melona na pół, oczyść nasiona.
2. Miąższ melona kroimy w drobną kostkę. Rozłóż na patelni, w której planujesz ugotować dżem. Wskazane jest, aby ta patelnia miała grube dno.
3. Zasypiamy melona cukrem. Pozostaw na 10-12 godzin, aby melon dał sok. A po określonym czasie dodaj sok z jednej cytryny do melona i wyślij patelnię do ognia.
4. Doprowadzić masę do wrzenia, gotować na małym ogniu przez około 30 minut. W tym procesie delikatnie wymieszaj i pamiętaj, aby usunąć piankę łyżką cedzakową.
5. Pozostałą cytrynę dokładnie umyj. Następnie zalej wrzącą wodą. Przygotowane cytrusy kroimy w cienkie plasterki bezpośrednio ze skórką. Usuń nasiona.
6. Banany obrać ze skórki. Pokrój na kawałki. Rozłóż plasterki cytryny i kawałki banana na patelni z melonem. Mieszać.
7. Gotuj dżem na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jeśli są pilne sprawy, patelnię można zdjąć z ognia i kontynuować gotowanie w dogodnym czasie.
8. Następnie układamy dżem z melona i banana w przygotowanych słoikach. Szczelnie zamknij.
gotowe. Pozwól przedmiotom ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie przenieś do stałego miejsca przechowywania. Dżem jest dobrze przechowywany nawet w mieszkaniu w mieście. Najważniejsze jest umieszczenie słoików w ciemnym miejscu, chronionym przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Melon"kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon"kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g