dżem bananowo-melonowy

pachnący dżem! Po prostu polizaj palce! Dżem z bananów i melona nie jest najłatwiejszą opcją słodkiego przygotowania na zimę. Za to okazuje się niesamowicie smaczny i pachnący! Do gotowania należy preferować zielonkawe banany, ale wręcz przeciwnie, melon należy wybrać dojrzały. Idealnie melon powinien mieć jędrny miąższ i niezbyt soczysty. W przeciwnym razie, z nadmiarem soku, dżem okaże się bardziej płynny, czas gotowania będzie znacznie dłuższy. Ponadto cukier do soczystego melona będzie potrzebował więcej niż wskazano w przepisie.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 39 g
157 kcal
IG: 0 / 18 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h

1. Melon dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obierz go. Staramy się ciąć tak cienko, jak to możliwe. Pokrój melona na pół, oczyść nasiona.

2. Miąższ melona kroimy w drobną kostkę. Rozłóż na patelni, w której planujesz ugotować dżem. Wskazane jest, aby ta patelnia miała grube dno.

3. Zasypiamy melona cukrem. Pozostaw na 10-12 godzin, aby melon dał sok. A po określonym czasie dodaj sok z jednej cytryny do melona i wyślij patelnię do ognia.

4. Doprowadzić masę do wrzenia, gotować na małym ogniu przez około 30 minut. W tym procesie delikatnie wymieszaj i pamiętaj, aby usunąć piankę łyżką cedzakową.

5. Pozostałą cytrynę dokładnie umyj. Następnie zalej wrzącą wodą. Przygotowane cytrusy kroimy w cienkie plasterki bezpośrednio ze skórką. Usuń nasiona.

6. Banany obrać ze skórki. Pokrój na kawałki. Rozłóż plasterki cytryny i kawałki banana na patelni z melonem. Mieszać.

7. Gotuj dżem na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jeśli są pilne sprawy, patelnię można zdjąć z ognia i kontynuować gotowanie w dogodnym czasie.

8. Następnie układamy dżem z melona i banana w przygotowanych słoikach. Szczelnie zamknij.

gotowe. Pozwól przedmiotom ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie przenieś do stałego miejsca przechowywania. Dżem jest dobrze przechowywany nawet w mieszkaniu w mieście. Najważniejsze jest umieszczenie słoików w ciemnym miejscu, chronionym przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon"kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy