skład / składniki
metoda gotowania
do marynowania kurczaka należy używać wyłącznie szklanych naczyń. Emalia też nie jest zła. Należy pamiętać o jednej zasadzie: im dłużej mięso z kurczaka jest marynowane, tym delikatniejszy będzie smak gotowego dania. Dlatego nie możesz się spieszyć w tej sprawie!
jakie marynaty nie są! Jest ich mnóstwo! Specjaliści od gotowania używają marynaty miodowej do kurczaka. Smak zawsze okazuje się niesamowity! Wiele gospodyń domowych zrezygnowało już z majonezu podczas marynowania. Zamiast majonezu stosuje się inne składniki, które podkreślają indywidualny smak potraw, na przykład miód. A sos sojowy nadaje potrawie orientalne nuty smakowe. Jeśli marynata zawiera sos sojowy, nie trzeba go solić. Ale jeśli sól nadal nie wystarcza, musisz poprawić smak ptaka na samym końcu gotowania lub bezpośrednio przed użyciem. W przeciwnym razie sól wyciągnie całą wilgoć z mięsa i odpowiednio sprawi, że kurczak będzie twardy i suchy. Postępując zgodnie z powyższymi zaleceniami, gotowe danie nigdy nie zawiedzie swoim smakiem! Przygotujmy więc marynatę miodową na bazie sosu sojowego:
- płynny miód wlewamy do szklanej miski;
- następnie wlewamy sos sojowy;
- tutaj dodajemy ocet winny;
- obierz imbir, pokrój w bardzo małą kostkę, rozłóż na płynnych składnikach;
- obierz czosnek, drobno posiekaj, wyślij po imbirze;
- wlej również oliwę z oliwek;
- wszystko dobrze wymieszaj.
marynata jest gotowa do dalszego spożycia. Można w nim nie tylko marynować ptaka, ale także piec w piekarniku: włożyć ptaka do formy i zalać marynatą. Danie okaże się nierealistycznie smaczne, a także będzie miało niesamowicie apetyczny wygląd.
smacznego kurczaka!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g