marynata miodowa z octem i sosem sojowym do kurczaka

Naucz się samodzielnie przygotowywać pyszną marynatę! Marynata sojowa z miodem do kurczaka spodoba się tym, którzy mają dość przaśnego mięsa drobiowego. Marynata czyni cuda! Kurczak staje się jeszcze smaczniejszy niż wieprzowina. Miód do marynaty powinien być płynny. Jeśli produkt miał już czas na kandyzowanie, to nie ma znaczenia - można go stopić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 75 % 42 g
158 kcal
IG: 90 / 0 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

do marynowania kurczaka należy używać wyłącznie szklanych naczyń. Emalia też nie jest zła. Należy pamiętać o jednej zasadzie: im dłużej mięso z kurczaka jest marynowane, tym delikatniejszy będzie smak gotowego dania. Dlatego nie możesz się spieszyć w tej sprawie!

jakie marynaty nie są! Jest ich mnóstwo! Specjaliści od gotowania używają marynaty miodowej do kurczaka. Smak zawsze okazuje się niesamowity! Wiele gospodyń domowych zrezygnowało już z majonezu podczas marynowania. Zamiast majonezu stosuje się inne składniki, które podkreślają indywidualny smak potraw, na przykład miód. A sos sojowy nadaje potrawie orientalne nuty smakowe. Jeśli marynata zawiera sos sojowy, nie trzeba go solić. Ale jeśli sól nadal nie wystarcza, musisz poprawić smak ptaka na samym końcu gotowania lub bezpośrednio przed użyciem. W przeciwnym razie sól wyciągnie całą wilgoć z mięsa i odpowiednio sprawi, że kurczak będzie twardy i suchy. Postępując zgodnie z powyższymi zaleceniami, gotowe danie nigdy nie zawiedzie swoim smakiem! Przygotujmy więc marynatę miodową na bazie sosu sojowego:

- płynny miód wlewamy do szklanej miski;

- następnie wlewamy sos sojowy;

- tutaj dodajemy ocet winny;

- obierz imbir, pokrój w bardzo małą kostkę, rozłóż na płynnych składnikach;

- obierz czosnek, drobno posiekaj, wyślij po imbirze;

- wlej również oliwę z oliwek;

- wszystko dobrze wymieszaj.

marynata jest gotowa do dalszego spożycia. Można w nim nie tylko marynować ptaka, ale także piec w piekarniku: włożyć ptaka do formy i zalać marynatą. Danie okaże się nierealistycznie smaczne, a także będzie miało niesamowicie apetyczny wygląd.

smacznego kurczaka!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy