zupa grochowa na zimę

ten przedmiot jest prawdziwym darem niebios dla gospodyni! Zupa grochowa na zimę może wydawać się dziwnym pomysłem. Ale zimą nie zawsze można kupić świeże warzywa, a nawet dobrej jakości. Nawet jeśli masz szczęście, cena będzie niebotyczna. A latem, kiedy jest wiele różnorodnych zbiorów, możesz nawet przygotować zupy. Ten przedmiot to ratunek. W każdej chwili, po zaledwie kilku minutach, możesz traktować swoich krewnych pyszną i pachnącą zupą grochową. Przepis wykorzystuje autoklaw dla większej niezawodności przechowywania.
asaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 59 % 10 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Moje puszki na półfabrykaty z sodą. Zaleca się mycie naczyń do półfabrykatów bez detergentów chemicznych, ponieważ często nie można ich całkowicie zmyć. A to nie ma najlepszego wpływu na przechowywanie i sam przedmiot.

2. Sterylizujemy czyste słoiki parą lub w inny znany sposób. Niektóre gospodynie domowe przystosowały się do sterylizacji w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Przykryj pokrywki wrzącą wodą.

3. Obierz marchewki, umyj je pod bieżącą wodą. Pokroić w kostkę. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Obierz łodygę selera, pokrój również w kostkę. Obierz czosnek, pokrój w cienkie plasterki.

4. Na oleju roślinnym podsmażamy warzywa: marchew, cebulę, seler. Najwygodniej jest to zrobić na patelni ze stali nierdzewnej, ważne jest, aby dno było grube.

5. Gdy cebula będzie miękka, dodaj czosnek, liść laurowy i gałązkę szałwii.

6. Wlej groszek do miski, zalej wodą. Dokładnie umyj, wybierz śmieci. Następnie spuść wodę i ponownie umyj groszek.

7. Włóż czysty groszek do garnka z warzywami i gotuj przez około godzinę. Groszek powinien stać się miękki. W tym procesie mieszaj, aby zapobiec przypaleniu. Wyciągamy liść laurowy i szałwię.

8. Napełniamy puszki zupą, zwijamy pokrywki. Umieszczamy puszki w autoklawie, dokręcamy śruby. Wlej wodę do autoklawu, zamknij pokrywkę. Czekamy, aż temperatura na tarczy osiągnie 100 stopni. Poczekaj 10 minut, a następnie spuść wodę.

9. Gdy temperatura osiągnie 95 stopni, można otworzyć zawór. Wyjmij słoiki, pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej. Są teraz w pełni gotowe do długotrwałego przechowywania.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy