skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje puszki na półfabrykaty z sodą. Zaleca się mycie naczyń do półfabrykatów bez detergentów chemicznych, ponieważ często nie można ich całkowicie zmyć. A to nie ma najlepszego wpływu na przechowywanie i sam przedmiot.
2. Sterylizujemy czyste słoiki parą lub w inny znany sposób. Niektóre gospodynie domowe przystosowały się do sterylizacji w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Przykryj pokrywki wrzącą wodą.
3. Obierz marchewki, umyj je pod bieżącą wodą. Pokroić w kostkę. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Obierz łodygę selera, pokrój również w kostkę. Obierz czosnek, pokrój w cienkie plasterki.
4. Na oleju roślinnym podsmażamy warzywa: marchew, cebulę, seler. Najwygodniej jest to zrobić na patelni ze stali nierdzewnej, ważne jest, aby dno było grube.
5. Gdy cebula będzie miękka, dodaj czosnek, liść laurowy i gałązkę szałwii.
6. Wlej groszek do miski, zalej wodą. Dokładnie umyj, wybierz śmieci. Następnie spuść wodę i ponownie umyj groszek.
7. Włóż czysty groszek do garnka z warzywami i gotuj przez około godzinę. Groszek powinien stać się miękki. W tym procesie mieszaj, aby zapobiec przypaleniu. Wyciągamy liść laurowy i szałwię.
8. Napełniamy puszki zupą, zwijamy pokrywki. Umieszczamy puszki w autoklawie, dokręcamy śruby. Wlej wodę do autoklawu, zamknij pokrywkę. Czekamy, aż temperatura na tarczy osiągnie 100 stopni. Poczekaj 10 minut, a następnie spuść wodę.
9. Gdy temperatura osiągnie 95 stopni, można otworzyć zawór. Wyjmij słoiki, pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej. Są teraz w pełni gotowe do długotrwałego przechowywania.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g