ostatnio stał się asystentem w walce z chorobami układu krążenia i kości, źródłem witamin A, C, B1, B2, B6, fosforu i potasu, zyskuje coraz większe zainteresowanie wśród rosyjskich zwolenników zdrowego stylu życia. Na krajowych półkach zaczął pojawiać się około 10 lat temu i przez lata przyzwyczaił się do znanego Rosjanom asortymentu ziół i warzyw. Szybko rozpowszechnione przepisy na dania z selerem dowiodły, że dzięki jego zastosowaniu można gotować zdrowo, smacznie i dość różnorodnie.
Najczęściej seler znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
marchew | 308 | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
cebula | 206 | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
pietruszka | 140 | 45 | 3.7 | 0.4 | 7.6 |
pomidory | 139 | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
oliwa z oliwek | 117 | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
to warzywo można gotować, smażyć, piec, dusić, dodawać do innych składników, a nawet jeść jako samodzielne danie. Przygotowuje sałatki, zupy, koktajle, soki, świeże, puree, koktajle, caponata, kawior, zupę, przystawkę, SOS, zapiekankę i wiele innych. Wiedząc, że jest afrodyzjakiem, kobiety nie tracą okazji, aby nakarmić swojego ukochanego mężczyznę: działa lepiej niż zaklęcia miłosne i spiski. Do jedzenia używa się nie tylko zieleni, ale także łodygi z korzeniami. Łodygi i liście mogą być spożywane na surowo, korzenie są gotowane, suszone jako przyprawa.