skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze umyj łodygę selera, odetnij końcówki z każdej strony i obierz. Pokrój obraną łodygę na małe kawałki.
2. Ogórki umyć, osuszyć i obrać. Jeśli ogórki są małe, a nasiona w nich małe, pokrój je w ten sposób. Jeśli ogórki mają duże nasiona, lepiej usunąć nasiona. Pokrój miąższ na małe kawałki.
3. Koperek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać.
4. W misce blendera umieść ogórki z selerem, miętą i koperkiem. Dobrze ubij masę, aż będzie gładka.
5. Dodaj kefir i sól do blendera i ponownie dokładnie ubij. Rezultatem powinna być jednorodna masa bez dużych kawałków.
6. Gotowy koktajl wlać do szklanek i udekorować listkami mięty.
istnieje wiele różnych diet, ale osobiście lubię kefir. Uwielbiam kefir od dzieciństwa, poza tym ma wiele przydatnych pierwiastków śladowych o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii. Na diecie kefirowej łatwo jest schudnąć, ponieważ kefir nie jest wodą, a uczucie sytości pozostaje na dłużej. Na kefirze możesz robić różne potrawy i mieszać ciekawe koktajle.
jak i kiedy lepiej spożywać taki koktajl, każdy decyduje sam, ale radziłbym zamiast kolacji lub jako podwieczorek.
Uwaga: zamiast kopru można użyć pietruszki, a także liści selera. Aby uzyskać bardziej pikantny smak, możesz dodać 1-2 ząbki czosnku lub świeży dziki czosnek. Ogólnie rzecz biorąc, każda zieleń do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g