otręby żytnie z kefirem

Przygotuj zdrowe napoje, ciesz się sobą i rodziną! Otręby żytnie z kefirem i jagodami tworzą świetną mieszankę koktajlową! Jeśli uzupełnisz napój ciasteczkami owsianymi, otrzymasz wspaniałe śniadanie. Do przygotowania koktajlu nie można w ogóle użyć cukru lub zastąpić go miodem, ilość słodzika należy również dostosować do smaku. Jeśli nie ma truskawek, możesz wziąć maliny lub inną jagodę.
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 75 % 9 g
54 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Dokładnie umyj truskawki, oderwij łodygi, posiekaj blenderem.

2. Wlej kefir do głębokiej miski, rozłóż przecier truskawkowy, wlej otręby żytnie i mielony imbir, ubij mikserem.

3. Napój musi być lekko słodzony, w tym celu dodaj cukier, ponownie ubij.

wlej powstały koktajl do szklanek, udekoruj połową truskawek.

ciesz się delikatnym smakiem napoju i bądź zawsze w formie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Otręby żytnie - 221   kcal/100g

Podobne przepisy