skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz zrobić gęsty jogurt bez dodatków:
1. Mleko, jeśli nie pasteryzowane, należy je zagotować i schłodzić do 36 stopni Celsjusza. Wystarczy lekko podgrzać pasteryzowane mleko do wymaganej temperatury - 36 stopni.
2. Dodaj starter do całego mleka, po rozpuszczeniu go w niewielkiej ilości mleka i dobrze wymieszaj.
4. Teraz mleko należy wlać do słoików jogurtu, ustawić je na swoim miejscu, wybrać tryb przygotowania jogurtu, ustawić czas na 8 godzin i poczekać na zakończenie gotowania.
5. Lub mleko w odpowiednim pojemniku - na przykład w rondlu - można dobrze owinąć kocem i pozostawić w ciepłym miejscu na ten sam czas-8 godzin.
teraz z gotowego gęstego jogurtu przygotowujemy jogurt do picia:
1. Lekko zmiel płatki owsiane w blenderze.
2. Dodaj do nich gęsty jogurt i bazę owocową lub jagodową - na przykład truskawki.
3. Dobrze wymieszaj wszystko blenderem, aż uzyskasz płynną jednorodną konsystencję.
pyszny jogurt do picia jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g