delikatny mus jabłkowy na zimę
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na mus jabłkowy.
Krok 2:
Jabłka myjemy, obieramy, wyjmujemy rdzeń i kroimy w dużą kostkę. Następnie wkładamy je do rondla, dodajemy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, mieszając przez 20 minut do miękkości.
Krok 3:
Najlepiej gotować tłuczone ziemniaki z kwaśnych odmian jabłek, do takiego preparatu można dodawać różne przyprawy, ale tylko wtedy, gdy nie jest to robione dla niemowlęcia.
Krok 4:
Przetrzyj schłodzone jabłka przez sito lub puree blenderem.
Krok 5:
Następnie dodaj cukier do musu jabłkowego (można go zastąpić miodem) i zagotuj.
Krok 6:
To wszystko, mus jabłkowy jest gotowy!!! Można wlać do wysterylizowanych słoików i zakorkować. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g