delikatny mus jabłkowy na zimę

kwaśny i delikatny mus jabłkowy to pyszny niezależny deser! Mus jabłkowy przygotowany na zimę może być doskonałym nadzieniem do ciast i ciast, a także może być podawany samodzielnie jako pyszny deser lub danie dla dzieci, a ponadto można je uzupełnić lodami, a miłośnicy oryginalnych kombinacji smakowych mogą używać tłuczonych ziemniaków jako dodatek do różnych dań mięsnych.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
79 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na mus jabłkowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka myjemy, obieramy, wyjmujemy rdzeń i kroimy w dużą kostkę. Następnie wkładamy je do rondla, dodajemy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, mieszając przez 20 minut do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najlepiej gotować tłuczone ziemniaki z kwaśnych odmian jabłek, do takiego preparatu można dodawać różne przyprawy, ale tylko wtedy, gdy nie jest to robione dla niemowlęcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj schłodzone jabłka przez sito lub puree blenderem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj cukier do musu jabłkowego (można go zastąpić miodem) i zagotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    To wszystko, mus jabłkowy jest gotowy!!! Można wlać do wysterylizowanych słoików i zakorkować. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy