topiony ser domowy

łatwy sposób na zrobienie domowego sera. Smaczne i zdrowe! Bardzo lubię ser, a który nawet nie zdecydował. Prawdopodobnie wszystko, najważniejsze jest to, że jest smacznie zrobione. Moja babcia ma swój własny przepis na gotowanie sera. Jej ser nazywa się"topionym serem domowym". Jadłem go wiele razy w jego przygotowaniu, więc mogę powiedzieć na pewno, że można go przypisać topionym serom. Chcę zrobić to sam w domu. Zróbmy to razem.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 56 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
223 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

kup twaróg, nie kupiłem tłustego. Dodaj do niego sodę i pozostaw na 2-3 godziny w tym stanie. Następnie ubij jajko. Sól i dodaj zmiękczone masło. Wymieszaj z twarogiem. Podgrzej patelnię i połóż na niej powstałą masę. Musisz gotować, aż uzyskasz jednorodną masę. Aby się nie przypalić, pamiętaj, aby przeszkadzać. Nadal gotujemy. Czekamy, aż powstanie tostowa skórka. Podczas mieszania nie trzeba go zdejmować, więc lepiej, jeśli przeszkadzasz zwykłą drewnianą szpatułką. Masę z opiekaną skórką należy wlać do głębokiego pojemnika. Połóż folię spożywczą na dnie. Pozostaw do ostygnięcia powstały topiony ser domowy w temperaturze pokojowej. Następnie włóż go do lodówki, aby całkowicie zamarzł. To wszystko. Smakowity. A co najważniejsze, udowodniono, że nic nie jest zbędne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy