Szybkie ciasto francuskie bez drożdży na maśle

Proste ciasto bez drożdży! Bardzo prosty przepis na przygotowanie uniwersalnego ciasta francuskiego bez dodatku drożdży do każdego wypieku, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 38 % 25 g
węglowodany 51 % 33 g
380 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak bardzo szybko i dość łatwo zrobić uniwersalne ciasto francuskie bez dodatku drożdży, które z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania ciasta francuskiego bez drożdży odpowiedniego do każdego wypieku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź głęboką miskę i rozbij do niej jedno jajko kurze, a następnie wlej do niego pół łyżeczki soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze ubijając jajko kurze, rozbij wszystkie nitki białka i wymieszaj żółtko z białkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej osiemdziesiąt mililitrów lodowatej przegotowanej wody do miski z ubitym jajkiem kurzym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jedną łyżeczkę soku z cytryny do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź drobne sito i przesiej trzysta gramów mąki pszennej najwyższej jakości do głębokiego talerza, a następnie weź grubą tarkę i zetrzyj sto osiemdziesiąt gramów mrożonego masła na talerzu z mąką, a następnie dobrze wymieszaj mąkę z masłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wcześniej przygotowaną masę jajeczną na talerz z masłem i mąką, a następnie wymieszaj wszystkie składniki i zagniataj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj klejenie i zbieranie ciasta na talerzu rękami, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ugotowane ciasto do celofanowej torby, a następnie uformuj je, aby później było łatwe do rozwałkowania i włóż torebkę ciasta do zamrażarki na trzydzieści minut lub dwie godziny lodówka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu leżeć na stole przez około pięć minut, a następnie posyp je niewielką ilością mąki pszennej i rozwałkuj do wymaganej grubości ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z ciasta francuskiego bez drożdży możesz przygotować dowolne wypieki według własnego uznania i gustu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty i szybki przepis na uniwersalne ciasto francuskie bez użycia drożdży do robienia samy, pizzy lub ciastek! Przewiewne i wysokiej jakości ciasto francuskie bez drożdży pozwoli Ci przez cały czas gotować doskonałe wypieki według własnego gustu! Przepis na proste ciasto francuskie bez użycia drożdży bez wątpienia pomoże przygotować pyszne wypieki nawet początkującej gospodyni domowej! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy