skład / składniki
metoda gotowania
metoda gotowania:
1. Przygotuj jabłka. Usuń rdzeń, przekrój na pół, połóż na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 °C przez 30-40 minut. Jabłka powinny stać się bardzo miękkie w środku. Ponadto, jeśli jabłka są bardzo soczyste, wytrzyj puree i zagotuj.
2. Wyjmij jabłka z piekarnika, usuń miąższ z każdego owocu i przetrzyj go przez sito lub durszlak. Powinieneś skończyć z gęstym puree. W zależności od wielkości jabłek przecier może okazać się nieco większy, aby przygotować pianki zgodnie z tym przepisem, potrzebujesz 250 g.przecier musi być dobrze schłodzony w lodówce.
jeśli używasz gotowego musu jabłkowego dla niemowląt, pamiętaj, aby go ugotować. Tłuczone ziemniaki powinny pozostać na łyżce.
3. Podczas chłodzenia musu jabłkowego przygotuj syrop. Wlej agar do rondla o pojemności 1,5-2 litrów, wlej wodę, dobrze wymieszaj. Dodaj cukier i podpal. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie się gotować, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie płynu. Ważne jest, aby upewnić się, że syrop nie ucieka.
4. Natychmiast po zagotowaniu syropu zacznij ubijać mus jabłkowy i białko jaja. Najpierw obroty powinny być niskie, a następnie zwiększ prędkość.
5. Następnie musisz sprawdzić gotowość syropu. Jeśli masz termometr do gotowania, włóż go do rondla i kontynuuj gotowanie syropu, aż temperatura osiągnie 110 °C. w tej temperaturze syrop jest gotowy. Jeśli nie masz termometru, możesz wykonać test nici. Gdy syrop spływa z łyżki nitką jak płynny miód, jest gotowy.
6. Gdy syrop będzie gotowy, zwiększ prędkość ubijania masy do maksymalnej i wlej gorący płyn cienkim strumieniem. Kontynuuj ubijanie, masa rozjaśni się i zwiększy objętość. Bardzo ważne jest, aby ubić go do stanu stabilnych szczytów. Masa powinna być przewiewna i gęsta.
7. Przygotuj powierzchnię wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. A także dyszę i torbę cukierniczą. Napełnij worek ubitą masą i ułóż puste miejsca deserowe na papierze lub macie.
8. Aby ustabilizować, musisz zostawić Marshmallow na co najmniej 10 godzin, możesz dłużej. Następnie usuń połówki pianek z powierzchni, połącz i zwiń w cukier puder. Strząśnij nadmiar proszku. Miłego picia herbaty!
do notki
ważne jest, aby oddzielić białko jaja, aby nie dostała się do niego ani kropla żółtka, ani tłuszczu.
możesz sadzić puste miejsca za pomocą dowolnych dysz, ale częściej kucharze używają dyszy "Star".
jeśli mus jabłkowy nie jest wystarczająco gęsty lub źle wysuszysz pianki, podczas przechowywania mogą pojawić się kropelki wilgoci w rowkach.
przechowuj gotowe pianki w szczelnym pudełku w temperaturze pokojowej przez około 1 tydzień.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mus jabłkowy - 68 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g