osobliwością ciasta parzonego jest to, że podczas pieczenia powstają w nim puste przestrzenie i wnęki idealne do wypełnienia różnymi nadzieniami. Chociaż przepis na ciasto parzone może być nie tylko do pieczonych potraw, ale także do tych, które wymagają gotowania lub smażenia - pierogów i naleśników. Aby to uzyskać, mąkę miesza się z wrzącą lub ciepłą wodą, a następnie gotuje na parze przez pewien czas lub doprowadza do pożądanego stanu w łaźni wodnej. Mąka jest niejako gotowana.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto parzone:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
Warto pamiętać, że przygotowanie ciasta parzonego nie wymaga dodatku cukru ani soli - jest całkowicie mdłe. Nawiasem mówiąc, jeden z najsmaczniejszych wypieków w Rosji, chleb Borodino, jest przygotowywany z takiego ciasta. Jedyne produkty (jeśli to ciasto parzone przepis jest klasyczny) to mąka, woda, margaryna i jajka. W niektórych przypadkach dopuszczalne jest dodanie odrobiny soli. Ale sposobów gotowania jest wiele i wszystkie są różne.
zwróć uwagę, że przaśne ciasto wcale nie przeszkadza w cieszeniu się smakiem nadzienia. Najczęściej pomaga nawet docenić cały jego urok, nie odwracając uwagi od tego, co jest w środku. Wystarczy przypomnieć wszystkim ulubione eklery i profiterole. Plus kalorie bez cukru w cieście są mniejsze, szczególnie w przypadku lekkich przekąsek warzywnych. Dla nich świeże warzywa, sałatki, pikle dodaje się do pustych ciast pokrojonych i zmieszanych w różnych proporcjach. Sprawiają, że są małe, w jednym kęsie, co zamienia je w odpowiednią przekąskę w formie bufetu.
pięć najszybszych przepisów na ciasto parzone:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
najprostsze ciasto parzone na cheburek | 5 min | 262 | +74 |
ciasto naleśnikowe parzone na mleku | 10 min | 168 | +74 |
ciasto parzone na manti bez jajek na wrzącej wodzie | 15 min | 224 | +70 |
kremowe ciasto na eklery na maśle | 15 min | 213 | +221 |
francuskie ciasto parzone | 25 min | 195 | +21 |
więc jak zrobić ciasto parzone? Aby to zrobić, zagotuj wodę, rozpuść w niej margarynę. Mąkę wprowadza się porcjami i miesza w łaźni wodnej. Masa zmienia kolor na & nbsp;żółtawy.& nbsp;jeśli jest więcej masła niż mąki, na wyjściu znajduje się lekkie ciasto, na którym ciasto ma cienkie ścianki wpadające do środka . Jeśli & nbsp;mąka & nbsp;jest większa, ściany będą grube i utrzymają swój kształt.
Znajdź odpowiedni dla siebie przepis ciasto parzone krok po kroku w tej sekcji i biegnij gotować.