skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto parzone na profiteroles? Przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę pszenną wysokiej jakości, najwyższej jakości. Pamiętaj, aby przesadzić go, aby nasycić tlenem, a następnie pieczenie okaże się przewiewne. Wyjmij jajka z lodówki, aby miały czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Wlej mleko i wodę do rondla. Weź wodę wysokiej jakości, przefiltrowaną, a nie z kranu. Dodaj masło. Umieść rondel na kuchence i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aby mieszanina się nie przypaliła.
Krok 3:
Gdy masło się rozpuści i pojawi się para, dodaj szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie, mieszając. Jeśli przygotowujesz profiterole wyłącznie ze słodkim nadzieniem, możesz dodać więcej cukru około 1 łyżki stołowej. Jeśli myślisz o nadzieniu niesłodzonym nadzieniem, wystarczy 0,5 łyżeczki cukru.
Krok 4:
Mieszanina nie powinna się gotować, gdy tylko zobaczysz pierwsze bąbelki, wyłącz ogrzewanie. Dodaj całą ilość mąki i szybko wymieszaj drewnianą lub silikonową szpatułką. Ciasto powinno się zbić i łatwo pozostawać w tyle za ściankami naczyń.
Krok 5:
Gdy ciasto ostygnie, przenieś je do miski blendera. Dodaj jedno jajko i na średnich obrotach ubij masę. Dodaj drugie jajko, ponownie wymieszaj, a następnie kolejno trzecie i czwarte jajko.
Krok 6:
Ciasto powinno być tak gładkie, jednorodne, trochę płynne.
Krok 7:
Przenieś go do worka do szprycowania. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub matą do pieczenia. Wyciśnij koła w odległości około 4 cm przez otwór torby, możesz użyć zamkniętej Gwiazdy dyszy i wycisnąć gwiazdki lub po prostu ułożyć półfabrykaty łyżeczką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, a następnie w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Krok 8:
Pamiętaj, że każdy piec piecze inaczej, ponieważ Czas pieczenia może się różnić. Najważniejsze jest tutaj przygotowanie profiteroli. Powinien dobrze się zrumienić, a jeśli stukniesz je z góry i usłyszysz głuchy dźwięk, wyłącz piekarnik. Lekko otwórz drzwi i pozostaw profiteroles do ostygnięcia na 10-15 minut, a następnie wyjmij. Napełnij całkowicie schłodzone profiteroles słodkim lub pikantnym nadzieniem. Podawaj jako przystawkę lub deser.
wypełnienie profiteroles może być inne. Pyszne z kremem, gotowanym skondensowanym mlekiem. Z pikantnych opcji odpowiedni jest twarożek z czerwoną rybą. Możesz ozdobić taką przekąskę czerwonym kawiorem.
przed podaniem trzymaj nadziewane profiteroles przez kilka godzin w lodówce.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g