ciasto parzone na profiteroles

tylko na herbatę lub na świąteczny stół, deser lub przekąskę! Ciasto budyniowe na profiteroles zgodnie z tym przepisem zawsze się okazuje! Podczas pieczenia dobrze rosną, nie odpadają. Nadziewane delikatnym słodkim kremem lub niesłodzonym nadzieniem serowym, smakołyk z pewnością odniesie sukces u twoich domowników i gości!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 41 % 16 g
węglowodany 41 % 16 g
214 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto parzone na profiteroles? Przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę pszenną wysokiej jakości, najwyższej jakości. Pamiętaj, aby przesadzić go, aby nasycić tlenem, a następnie pieczenie okaże się przewiewne. Wyjmij jajka z lodówki, aby miały czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko i wodę do rondla. Weź wodę wysokiej jakości, przefiltrowaną, a nie z kranu. Dodaj masło. Umieść rondel na kuchence i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aby mieszanina się nie przypaliła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy masło się rozpuści i pojawi się para, dodaj szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie, mieszając. Jeśli przygotowujesz profiterole wyłącznie ze słodkim nadzieniem, możesz dodać więcej cukru około 1 łyżki stołowej. Jeśli myślisz o nadzieniu niesłodzonym nadzieniem, wystarczy 0,5 łyżeczki cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszanina nie powinna się gotować, gdy tylko zobaczysz pierwsze bąbelki, wyłącz ogrzewanie. Dodaj całą ilość mąki i szybko wymieszaj drewnianą lub silikonową szpatułką. Ciasto powinno się zbić i łatwo pozostawać w tyle za ściankami naczyń.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto ostygnie, przenieś je do miski blendera. Dodaj jedno jajko i na średnich obrotach ubij masę. Dodaj drugie jajko, ponownie wymieszaj, a następnie kolejno trzecie i czwarte jajko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być tak gładkie, jednorodne, trochę płynne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś go do worka do szprycowania. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub matą do pieczenia. Wyciśnij koła w odległości około 4 cm przez otwór torby, możesz użyć zamkniętej Gwiazdy dyszy i wycisnąć gwiazdki lub po prostu ułożyć półfabrykaty łyżeczką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, a następnie w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pamiętaj, że każdy piec piecze inaczej, ponieważ Czas pieczenia może się różnić. Najważniejsze jest tutaj przygotowanie profiteroli. Powinien dobrze się zrumienić, a jeśli stukniesz je z góry i usłyszysz głuchy dźwięk, wyłącz piekarnik. Lekko otwórz drzwi i pozostaw profiteroles do ostygnięcia na 10-15 minut, a następnie wyjmij. Napełnij całkowicie schłodzone profiteroles słodkim lub pikantnym nadzieniem. Podawaj jako przystawkę lub deser.

wypełnienie profiteroles może być inne. Pyszne z kremem, gotowanym skondensowanym mlekiem. Z pikantnych opcji odpowiedni jest twarożek z czerwoną rybą. Możesz ozdobić taką przekąskę czerwonym kawiorem.

przed podaniem trzymaj nadziewane profiteroles przez kilka godzin w lodówce.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy