domowe wino z kaliny

Gotowanie jest proste, przechowywanie-jeszcze łatwiejsze! A picie jest przyjemne! Lubię domowe wino z kaliny i jego przyjemny jagodowy smak.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
56 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 D 35 min

czyste jagody kaliny musimy zamienić w sok. Dostaniemy to w następujący sposób: jagody układamy w 200 gramach wody i mieszamy 100 gramów cukru. Pozostaw mieszaninę w tej formie na 4 dni na świeżym powietrzu. Odciągnij uwolniony sok i wymieszaj z wodą. Z cukru dodajemy czwartą jego część dostępnej ilości. Zatykamy Pojemnik śluzą wodną i pozostawiamy do fermentacji w cieple.

dodaj pozostałe części w kolejności - 50 gramów co 3 dni. Po tym, jak cały odmierzony cukier zostanie przeniesiony do fermentującego płynu, dajemy mu dodatkowe kilka dni. Wyciągamy domowe wino z kaliny, wlewając je do innych butelek. Filtruj czystą gazą. Mocno zakorkuj butelki wina i trzymaj je w ciemnym, nieoświetlonym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy