domowe wino z kaliny
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
czyste jagody kaliny musimy zamienić w sok. Dostaniemy to w następujący sposób: jagody układamy w 200 gramach wody i mieszamy 100 gramów cukru. Pozostaw mieszaninę w tej formie na 4 dni na świeżym powietrzu. Odciągnij uwolniony sok i wymieszaj z wodą. Z cukru dodajemy czwartą jego część dostępnej ilości. Zatykamy Pojemnik śluzą wodną i pozostawiamy do fermentacji w cieple.
dodaj pozostałe części w kolejności - 50 gramów co 3 dni. Po tym, jak cały odmierzony cukier zostanie przeniesiony do fermentującego płynu, dajemy mu dodatkowe kilka dni. Wyciągamy domowe wino z kaliny, wlewając je do innych butelek. Filtruj czystą gazą. Mocno zakorkuj butelki wina i trzymaj je w ciemnym, nieoświetlonym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g