skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą i patrzymy na kroki, jak gotować mięso z kiwi.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka na podłużne plastry, sól i pieprz po obu stronach.
Krok 3:
Smaż mięso na patelni grillowej najpierw z jednej strony, aż pojawią się brązowe paski.
Krok 4:
Następnie odwróć go i usmaż z drugiej strony. Po owinięciu go folią.
Krok 5:
Przygotowanie sosu do mięsa. Obierz i posiekaj cebulę.
Krok 6:
Lekko smażyć na patelni z dodatkiem oleju roślinnego podczas mieszania.
Krok 7:
Obierz Kiwi.
Krok 8:
Miąższ kiwi ugniatamy na talerzu widelcem, aż stanie się papkowaty.
Krok 9:
Rozłóż masę kiwi na patelni do cebuli. Dodaj sok pomarańczowy i cukier.
Krok 10:
Doprowadzamy wszystko do wrzenia, solimy, pieprzymy i gotujemy sos do gęstości na umiarkowanym ogniu podczas mieszania. Sos jest gotowy.
Krok 11:
Rozłóż gotowy filet z kurczaka na naczyniu i polej go sosem. Smacznego!
to danie doskonale łączy delikatną pierś z kurczaka pieczoną na patelni grillowej z oryginalnym sosem. Taki tandem smakuje po prostu bezbłędnie. Byłem całkowicie zachwycony, kiedy po raz pierwszy spróbowałem fileta z kurczaka w tym wykonaniu i z takim dodatkiem. Jest przygotowywany bardzo łatwo, prosto i dosłownie w ciągu kilku minut. Bez cienia zakłopotania powiem, że filet z kurczaka z kiwi zrobił prawdziwą furorę wśród moich gości. Gotowałam mięso według tego przepisu z okazji Święta, udało mi się mile zaskoczyć gości takim nie do końca tradycyjnym przepisem. Pierś z kurczaka sama w sobie jest bardzo zdrowa, ponadto zawiera mało kalorii, dlatego jest uważana za mięso dietetyczne, zwłaszcza pieczone. Kiwi przynosi również znaczne korzyści dla organizmu. Stosowanie tego zagranicznego owocu przyczynia się do utraty wagi i chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się, a także prowadzi do wzmocnienia odporności i serca, poprawy metabolizmu komórkowego, zwiększenia odporności organizmu na stres, neutralizacji działania toksyn i azotanów itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g