skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Dobrze umyj jabłka.
Krok 2:

Pokrój jabłka na kawałki, usuwając ogony i rdzeń.
Krok 3:

Zrób owsiankę z jabłek (na filmie robią to za pomocą miksera budowlanego, możesz użyć drewnianej dużej Tłuczki).
Krok 4:

Przenieś owsiankę jabłkową do pojemnika na zacier. Okazuje się, że około 20 litrów.
Krok 5:

Dodaj do jabłek cukier lub syrop inwertowany, z którego jest ugotowany. Przepis na syrop inwertowany napisałem na końcu przepisu.
Krok 6:

Dodaj wodę.
Krok 7:

Drożdże (specjalne do białego wina, Marka E1118) rozcieńczyć w 100 ml wody, przykryć, pozostawić na 15 minut, a następnie dodać je do pozostałych składników.
Krok 8:

Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do fermentacji. Optymalna temperatura wynosi 25-28 stopni. Pojawi się Piankowa Czapka, czasami trzeba ją mieszać. Możesz zrobić uszczelnienie wodne, ale nie jest to konieczne.
Krok 9:

Tak wygląda Braga po 2 tygodniach, kiedy się oddała.
Krok 10:

Przełóż zacier przez podwójną gazę.
Krok 11:

Wlej powstały cydr do destylatora.
Krok 12:

I destyluj do destylatu.
Krok 13:

Zmierz siłę, doprowadź destylat wodą do 42 stopni.
Krok 14:

Ponownie Destyluj destylat. Okazało się, że prawie Calvados, tylko teraz musi być przechowywany w dębowej beczce.
Krok 15:

Wlej surowy Calvados do dębowej beczki (powinna być wypełniona w około 70%), szczelnie zamknij i pozostaw na 2 miesiące.
Krok 16:

Spuść Calvados do szkła, zmierz siłę (tym razem okazało się, że 52 stopnie), przynieś go wodą do 42 stopni i pozostaw na miesiąc lub dłużej.
Krok 17:

Taki napój uzyskuje się w Kolorze.
Krok 18:

Pozostaje wygrzać się zimą i cieszyć się letnimi jabłkami.
miłego!.. (chociaż czy w takich przepisach życzą sobie przyjemnego?..)
P. S. przepis na syrop inwertowany.
na 3 kg cukru weź 1,5 litra gorącej wody, 18 g kwasu cytrynowego i 12 g sody oczyszczonej. W grubym naczyniu wlej cukier do gorącej wody, dobrze wymieszaj i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i dodać kwas cytrynowy. Wymieszać. Umieść najmniejszy ogień, szczelnie przykryj syrop pokrywką i gotuj przez 45 minut. Nie dotykaj syropu. Po 45 minutach otwórz pokrywkę, zdejmij Syrop z ognia i odstaw na 15-20 minut. Dodaj sodę, wymieszaj, będzie się mocno pienić. Gdy syrop ostygnie, stanie się klarowny i użyteczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g




