Calvados w domu z jabłek

Calvados to świetny napój na zimowy wieczór w dobrym towarzystwie! Oczywiście do przygotowania Calvados w domu z jabłek potrzebne są pewne urządzenia. Ale sam proces i świadomość tego, co robisz, przyjemny wynik na wyjściu jasno pokazuje, że warto. Nawiasem mówiąc, prawdziwy normański Calvados jest przygotowywany przez półroczną fermentację jabłek, a następnie co najmniej dwuletnią nalewkę destylatu w dębowych beczkach. Tak jest.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
63 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 100 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dobrze umyj jabłka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój jabłka na kawałki, usuwając ogony i rdzeń.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób owsiankę z jabłek (na filmie robią to za pomocą miksera budowlanego, możesz użyć drewnianej dużej Tłuczki).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś owsiankę jabłkową do pojemnika na zacier. Okazuje się, że około 20 litrów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do jabłek cukier lub syrop inwertowany, z którego jest ugotowany. Przepis na syrop inwertowany napisałem na końcu przepisu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drożdże (specjalne do białego wina, Marka E1118) rozcieńczyć w 100 ml wody, przykryć, pozostawić na 15 minut, a następnie dodać je do pozostałych składników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do fermentacji. Optymalna temperatura wynosi 25-28 stopni. Pojawi się Piankowa Czapka, czasami trzeba ją mieszać. Możesz zrobić uszczelnienie wodne, ale nie jest to konieczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tak wygląda Braga po 2 tygodniach, kiedy się oddała.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przełóż zacier przez podwójną gazę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej powstały cydr do destylatora.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I destyluj do destylatu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zmierz siłę, doprowadź destylat wodą do 42 stopni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ponownie Destyluj destylat. Okazało się, że prawie Calvados, tylko teraz musi być przechowywany w dębowej beczce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej surowy Calvados do dębowej beczki (powinna być wypełniona w około 70%), szczelnie zamknij i pozostaw na 2 miesiące.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Spuść Calvados do szkła, zmierz siłę (tym razem okazało się, że 52 stopnie), przynieś go wodą do 42 stopni i pozostaw na miesiąc lub dłużej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Taki napój uzyskuje się w Kolorze.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pozostaje wygrzać się zimą i cieszyć się letnimi jabłkami.

miłego!.. (chociaż czy w takich przepisach życzą sobie przyjemnego?..)
P. S. przepis na syrop inwertowany.
na 3 kg cukru weź 1,5 litra gorącej wody, 18 g kwasu cytrynowego i 12 g sody oczyszczonej. W grubym naczyniu wlej cukier do gorącej wody, dobrze wymieszaj i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i dodać kwas cytrynowy. Wymieszać. Umieść najmniejszy ogień, szczelnie przykryj syrop pokrywką i gotuj przez 45 minut. Nie dotykaj syropu. Po 45 minutach otwórz pokrywkę, zdejmij Syrop z ognia i odstaw na 15-20 minut. Dodaj sodę, wymieszaj, będzie się mocno pienić. Gdy syrop ostygnie, stanie się klarowny i użyteczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy