domowe wino z agrestu

Zaskocz gości przy świątecznym stole niezwykłym smakiem i aromatem wina! Łatwość przygotowania Innym przepisem, który otrzymał doskonałe recenzje krewnych i znajomych, jest domowe wino z agrestu.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 35 g
140 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

jak zawsze przepis na domowe wino z agrestu jest bardzo prosty.
do produkcji wina stosuje się duże żółte owoce agrestu lub specjalne odmiany wina z czerwonymi jagodami o słodkim smaku.
w smaku i aromacie domowe wino z agrestu bardzo przypomina wino z winogron.
domowe wino agrestowe to wysokiej jakości napój o przyjemnym aromacie i smaku. Nie zaleca się mieszania jagód agrestu z innymi podczas produkcji wina.
jagody agrestu są zbierane, sortowane, mielone.
tak przygotowane jagody stoją przez 2-3 dni.
po upływie czasu wyciśnij sok, który należy bronić.
resztki z jagód wlewa się dwoma litrami wody i otrzymuje dodatkowy sok pod prasą.
przygotowany pojemnik fermentacyjny opłukuje się koniakiem, wlewa oba soki agrestu i dodaje cukier.
proces fermentacji trwa około 3,5 miesiąca. Przez cały ten okres należy dodawać 100 ml lodowatej wody co 3-4 dni.
po zakończeniu procesu fermentacji butelkę zamyka się zaparciem wody.
domowe wino z agrestu będzie wreszcie gotowe za 9 miesięcy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy