skład / składniki
metoda gotowania
jak zawsze przepis na domowe wino z agrestu jest bardzo prosty.
do produkcji wina stosuje się duże żółte owoce agrestu lub specjalne odmiany wina z czerwonymi jagodami o słodkim smaku.
w smaku i aromacie domowe wino z agrestu bardzo przypomina wino z winogron.
domowe wino agrestowe to wysokiej jakości napój o przyjemnym aromacie i smaku. Nie zaleca się mieszania jagód agrestu z innymi podczas produkcji wina.
jagody agrestu są zbierane, sortowane, mielone.
tak przygotowane jagody stoją przez 2-3 dni.
po upływie czasu wyciśnij sok, który należy bronić.
resztki z jagód wlewa się dwoma litrami wody i otrzymuje dodatkowy sok pod prasą.
przygotowany pojemnik fermentacyjny opłukuje się koniakiem, wlewa oba soki agrestu i dodaje cukier.
proces fermentacji trwa około 3,5 miesiąca. Przez cały ten okres należy dodawać 100 ml lodowatej wody co 3-4 dni.
po zakończeniu procesu fermentacji butelkę zamyka się zaparciem wody.
domowe wino z agrestu będzie wreszcie gotowe za 9 miesięcy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g