Nalewka Malinowa na wódce

dla każdego, kto lubi łagodny i delikatny smak domowych napojów. Łatwość przygotowania Nie używam napojów alkoholowych, ale moja mama zawsze trzyma nalewkę malinową. Na zalecenie lekarza wlewam dwie łyżki nalewki malinowej do herbaty w zimnych porach roku (późna jesień, zima). Oczywiście można go używać bez herbaty, w czystej postaci lub rozcieńczać wodą lub sokiem.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 20 min

maliny są znane ze swoich właściwości leczniczych w walce z przeziębieniami. Podobny efekt występuje w malinach ze względu na zawartość kwasu salicylowego w jego składzie, który ma właściwości przeciwzapalne.
oczywiście przed rozpoczęciem stosowania nalewki malinowej w celach leczniczych lub profilaktycznych zaleca się konsultację z lekarzem.
przepis jest jak zawsze niezwykle prosty.
jagody malin są sortowane, myte i suszone. Po włożeniu malin do litrowego słoika napełnij go wódką wysokiej jakości.
następnie zamknij pokrywkę i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu (szafka lub spiżarnia).
po półtora miesiąca nalewkę należy odcedzić i wlać do butelki. Zaleca się przechowywanie nalewki malinowej w ciemnym miejscu.
przy pierwszych oznakach zbliżającej się choroby dwie łyżki stołowe rozcieńcza się w płynie i spożywa przez noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy