skład / składniki
metoda gotowania
maliny są znane ze swoich właściwości leczniczych w walce z przeziębieniami. Podobny efekt występuje w malinach ze względu na zawartość kwasu salicylowego w jego składzie, który ma właściwości przeciwzapalne.
oczywiście przed rozpoczęciem stosowania nalewki malinowej w celach leczniczych lub profilaktycznych zaleca się konsultację z lekarzem.
przepis jest jak zawsze niezwykle prosty.
jagody malin są sortowane, myte i suszone. Po włożeniu malin do litrowego słoika napełnij go wódką wysokiej jakości.
następnie zamknij pokrywkę i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu (szafka lub spiżarnia).
po półtora miesiąca nalewkę należy odcedzić i wlać do butelki. Zaleca się przechowywanie nalewki malinowej w ciemnym miejscu.
przy pierwszych oznakach zbliżającej się choroby dwie łyżki stołowe rozcieńcza się w płynie i spożywa przez noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g