tort uśmiech murzyna

popularne ciasto czekoladowe czeka na twoją uwagę i ocenę smaku! Łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe. Lubię biszkopty czekoladowe, ponieważ nie wymagają dodatkowej impregnacji, ponieważ ciasta kakaowe są umiarkowanie wilgotne. Pozostaje tylko ugotować swój ulubiony krem-masło, krem lub śmietanę i to wszystko! jak mówią - "sprawa jest w kapeluszu". I każdy może ozdobić według własnego gustu, jeśli na co dzień możesz być skromniejszy, a na wakacje musisz trochę popracować nad dekoracją. Możesz polać ciasto polewą czekoladową lub posypać orzechami, udekorować wiśniami, które doskonale uzupełniają smak czekolady lub narysować wzory kremem. Jak powie Ci Fantazja. Zróbmy ciasto uśmiech murzyna.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 25 % 17 g
węglowodany 66 % 44 g
350 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta na biszkopt. Zmiel jajka z cukrem na jednorodną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kefir lub śmietanę, a także zmiękczone masło. Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz ugniatamy wszystkie luźne składniki-mąkę, kakao, sodę gaszoną. Dobrze wymieszaj. Ciasto jest grube.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i wlej ciasto, wyrównując je łyżką. Mam formę o średnicy 24 cm, pieczemy przez 30 minut, sprawdzamy gotowość suchą wykałaczką. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy krem. Ubij zmiękczone masło, stopniowo wlewaj skondensowane mleko. Ubijaj, aż będzie gładka i bujna. Wkładamy do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Biszkopt jest porowaty. Schłodzony biszkopt dzieli się na 2 ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj jedno ciasto kremem, przykryj drugim ciastem, a także posmaruj. Możesz wlać posiekane orzechy między ciastami na krem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zaczynamy dekorować. Na jedną połowę ciasta posypano wiórkami kokosowymi, na drugą kawałkami czekolady, które zeskrobano nożem z czekolady.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą strzykawki do ciasta narysowałem falę wzdłuż krawędzi ciasta i posmarowałem boki ciasta resztkami kremu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw ciasto na kilka godzin. Wzywamy wszystkich do picia herbaty! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy