skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta na biszkopt. Zmiel jajka z cukrem na jednorodną masę.
Krok 3:
Dodaj kefir lub śmietanę, a także zmiękczone masło. Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Teraz ugniatamy wszystkie luźne składniki-mąkę, kakao, sodę gaszoną. Dobrze wymieszaj. Ciasto jest grube.
Krok 5:
Włącz piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i wlej ciasto, wyrównując je łyżką. Mam formę o średnicy 24 cm, pieczemy przez 30 minut, sprawdzamy gotowość suchą wykałaczką. Skoncentruj się na swoim piekarniku.
Krok 6:
Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy krem. Ubij zmiękczone masło, stopniowo wlewaj skondensowane mleko. Ubijaj, aż będzie gładka i bujna. Wkładamy do lodówki.
Krok 7:
Biszkopt jest porowaty. Schłodzony biszkopt dzieli się na 2 ciasta.
Krok 8:
Posmaruj jedno ciasto kremem, przykryj drugim ciastem, a także posmaruj. Możesz wlać posiekane orzechy między ciastami na krem.
Krok 9:
Zaczynamy dekorować. Na jedną połowę ciasta posypano wiórkami kokosowymi, na drugą kawałkami czekolady, które zeskrobano nożem z czekolady.
Krok 10:
Za pomocą strzykawki do ciasta narysowałem falę wzdłuż krawędzi ciasta i posmarowałem boki ciasta resztkami kremu.
Krok 11:
Pozostaw ciasto na kilka godzin. Wzywamy wszystkich do picia herbaty! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g