serowa Wielkanoc parzona

ten przepis ma ponad sto lat! Dostałem go od mojej prababki. Delikatna, krucha Wielkanoc twarogowa jest zawsze ozdobą świątecznego stołu wielkanocnego. W pracy koledzy zawsze proszą o przyniesienie kawałka, więc zwykle robię podwójną porcję.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 39 % 14 g
197 kcal
IG: 7 / 21 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przetrzyj twaróg przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel jajka z cukrem. Wlać do twarogu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę. Wymieszaj i umieść na małym ogniu, lepiej na przegrodzie. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj umyte i wysuszone rodzynki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadzić do punktu, w którym masa dobrze się rozgrzeje i zacznie bulgotać. Wyjmij z pieca, ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj formę: przykryj gazą w 2 warstwach, włóż formę do pojemnika, aby serwatka spłynęła i ułóż masę twarogową. Zamknij gazą, umieść ucisk i pozostaw na noc do uformowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj serową Wielkanoc i utrzymuj chłód aż do jasnej niedzieli Chrystusa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g

Podobne przepisy