serowa Wielkanoc parzona
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przetrzyj twaróg przez sito.
Krok 3:
Zmiel jajka z cukrem. Wlać do twarogu.
Krok 4:
Dodaj śmietanę. Wymieszaj i umieść na małym ogniu, lepiej na przegrodzie. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszać.
Krok 5:
Dodaj umyte i wysuszone rodzynki.
Krok 6:
Doprowadzić do punktu, w którym masa dobrze się rozgrzeje i zacznie bulgotać. Wyjmij z pieca, ostudź.
Krok 7:
Przygotuj formę: przykryj gazą w 2 warstwach, włóż formę do pojemnika, aby serwatka spłynęła i ułóż masę twarogową. Zamknij gazą, umieść ucisk i pozostaw na noc do uformowania.
Krok 8:
Udekoruj serową Wielkanoc i utrzymuj chłód aż do jasnej niedzieli Chrystusa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g