zdrowy chleb z suszonymi owocami

nie tylko zdrowy, ale pyszny chleb z pewnością spodoba się wszystkim!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 69 % 36 g
259 kcal
IG: 3 / 31 / 66

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 15 min

ten zdrowy chleb składa się z jagód, Banana, suszonych owoców i skórki pomarańczowej. Wszyscy wiedzą, że owoce są bardzo zdrowe, a zwłaszcza jagody. Mój przyjaciel cukiernik nauczył mnie gotować to super ciasto i od tego czasu bardzo często pieczę chleb zgodnie z tym przepisem kulinarnym, który jest smaczniejszy niż jakakolwiek babeczka. Najpierw rozgrzewam piekarnik do 180 C i smaruję silikonową formę do chleba olejem słonecznikowym. Mieszam i przesiewam mąkę i drożdże przez sito do dużego rondla, dodaję kandyzowaną skórkę owocową, miąższ bananowy, jagody, posiekane suszone owoce i cukier. Biorę osobny rondel i gotuję w nim mieszaninę soku pomarańczowego, jajek i oleju słonecznikowego pozostałego po smarowaniu formy. Następnie łączę suchą mieszaninę z mokrą i mieszam łyżką do uzyskania jednorodnej masy, którą wlewam do formy i wyrównuję powierzchnię specjalnym silikonowym narzędziem lub drewnianą szpatułką. Pieczę zdrowy chleb gdzieś z godziną. Skórka powinna stać się jędrna i mieć przyjemny złoty kolor. Cukier rozpuszczam w około jednej czwartej szklanki zimnej przefiltrowanej wody lub niegazowanej wody mineralnej. Gdy chleb ostygnie, podlewam go tym syropem i posypuję startą skórką pomarańczową lub mandarynkową. Gdzieś kilka godzin chleba powinno stać w pojemniku na chleb i nasycić się aromatami wszystkich produktów. Po posiłku bardzo przyjemnie jest zjeść kanapkę z masłem czekoladowym na zdrowym chlebie. Chociaż chleb zawiera przydatne składniki, jest bardzo słodki, a dietetycy nie zalecają zbytniego angażowania się w słodycze. Ale czasami możesz się rozpieszczać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Skórka mandarynki - 35   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g
  • Skórka, kora - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy