domowe wino z aronii
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
zgodnie z przepisem mycie jagód nie jest wymagane. Dlatego natychmiast zaczynamy naciskać jarzębinę. Najlepiej to zrobić za pomocą tłuczka, ale używam blendera. Zmiażdż jagodę ostrożnie, aby nie myć kuchni z soku przez tydzień.
po przeniesieniu wszystkich jagód jarzębiny zasypiamy je trzema szklankami cukru i dokładnie mieszamy powstałą mieszaninę.
powstałe puree pozostawia się do fermentacji w ciepłym miejscu na około tydzień, od czasu do czasu mieszając.
następnie będziesz miał trudny proces wyciskania jagód. Najlepiej zrobić to za pomocą prasy, ale możesz to zrobić ręcznie. Prawdziwa praca ręczna zajmie ci dużo czasu.
sok jest filtrowany przez sito lub durszlak i wlewany do butelki lub słoika, zamykany zamkiem wodnym.
i wlej szklankę cukru do wyciśniętych jagód i dodaj litr wody, aby uzyskać dodatkowy sok i ponownie pozostaw na tydzień w ciepłym miejscu, od czasu do czasu mieszając.
gotowy sok jest filtrowany przez sito i wlewany do naszej butelki.
pozostaw Pojemnik fermentacyjny w zaciemnionym, ciepłym miejscu.
po całkowitym zakończeniu procesu fermentacji wino należy butelkować i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
nawiasem mówiąc, z tych składników uzyskuje się około trzech litrów domowego wina z aronii.
po przeniesieniu wszystkich jagód jarzębiny zasypiamy je trzema szklankami cukru i dokładnie mieszamy powstałą mieszaninę.
powstałe puree pozostawia się do fermentacji w ciepłym miejscu na około tydzień, od czasu do czasu mieszając.
następnie będziesz miał trudny proces wyciskania jagód. Najlepiej zrobić to za pomocą prasy, ale możesz to zrobić ręcznie. Prawdziwa praca ręczna zajmie ci dużo czasu.
sok jest filtrowany przez sito lub durszlak i wlewany do butelki lub słoika, zamykany zamkiem wodnym.
i wlej szklankę cukru do wyciśniętych jagód i dodaj litr wody, aby uzyskać dodatkowy sok i ponownie pozostaw na tydzień w ciepłym miejscu, od czasu do czasu mieszając.
gotowy sok jest filtrowany przez sito i wlewany do naszej butelki.
pozostaw Pojemnik fermentacyjny w zaciemnionym, ciepłym miejscu.
po całkowitym zakończeniu procesu fermentacji wino należy butelkować i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
nawiasem mówiąc, z tych składników uzyskuje się około trzech litrów domowego wina z aronii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g