domowy sos wiśniowy z pestkami wiśni

jeden z najpopularniejszych i niewątpliwie bardzo smacznych likierów. Jeśli chcesz zadowolić siebie lub swoją rodzinę czymś, Likier wiśniowy świetnie sobie z tym poradzi! Domowy likier wiśniowy zachwyci cię.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 69 g
149 kcal
IG: 61 / 0 / 39

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 15 min

umyj wiśnie, wlej do 3-litrowego słoika warstwami cukru. Zmiażdż jagody tłuczkiem. Dodaj wodę do słoika, aby na górze pustej przestrzeni do fermentacji pozostało jeszcze 4 cm.
zainstaluj uszczelkę wodną na słoiku, wyjmij w ciepłe miejsce do fermentacji. Po zakończeniu procesu fermentacji odcedź nalewkę wiśniową, wyciśnij wszystkie wiśnie. Pozostaw nalewkę na 3 dni i ponownie przefiltruj.
wlej Likier do butelek i włóż do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Takie wypełnienie może być przechowywane do 3 lat. Co więcej, im dłużej jest przechowywany, tym smaczniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy