domowy sos wiśniowy z pestkami wiśni
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
umyj wiśnie, wlej do 3-litrowego słoika warstwami cukru. Zmiażdż jagody tłuczkiem. Dodaj wodę do słoika, aby na górze pustej przestrzeni do fermentacji pozostało jeszcze 4 cm.
zainstaluj uszczelkę wodną na słoiku, wyjmij w ciepłe miejsce do fermentacji. Po zakończeniu procesu fermentacji odcedź nalewkę wiśniową, wyciśnij wszystkie wiśnie. Pozostaw nalewkę na 3 dni i ponownie przefiltruj.
wlej Likier do butelek i włóż do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Takie wypełnienie może być przechowywane do 3 lat. Co więcej, im dłużej jest przechowywany, tym smaczniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g