piwo z kwaśnego brzeczki w domu

przyniesie długo oczekiwany chłód w gorące letnie wieczory. Piwo z kwaśnego brzeczki jest łatwe do samodzielnego wykonania, a napój zachwyci zarówno smakiem, jak i jakością. Musisz włożyć sporo wysiłku, a Piankowy aromatyczny napój zachwyci Ciebie i gości.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
47 kcal
IG: 0 / 64 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 17 d 35 min

1. Rozcieńczyć koncentrat brzeczki kwasowej w 10 l wody, dodać glukozę (można ją wlać 300-800 G w zależności od pożądanego % alkoholu)

2. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia 

3. Wlać 15g chmielu (lubię bardziej gorzkie piwo chmielowe dodać więcej), gotować 50 min

4. Teraz dodaj kolejne 5G chmielu, kolendry i gotuj przez 10 minut.

5. Wlej drożdże do 100 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Pozwól im stać i aktywować się.

5. Dodaj skórkę do brzeczki (opcjonalnie), 2-3 minuty ekspozycji 

6. Przefiltruj brzeczkę i schłodź do 20-22 ° C.

7. Wlać drożdże do brzeczki, nie szczelnie przykryć pokrywką i owinąć folią stretch. Możesz szczelnie zamknąć pokrywkę, ale wtedy konieczne jest zainstalowanie uszczelnienia hydraulicznego. Umieść pojemnik z piwem do fermentacji w zaciemnionym miejscu w temperaturze 20-22 ° C.

8. Po 2 tygodniach ostrożnie odcedź drożdże, dodaj 8-10 g/litr (im więcej, tym bardziej gazowane) glukozy (dekstrozy) i butelkuj. Nie wlewaj pod pokrywkę. Podczas obracania butelki ściśnij ją, aby wycisnąć powietrze. Gdy butelki staną się twarde umieść je do góry nogami w zimnym miejscu (np. lodówka) drożdże opadną na pokrywkę. Można je usunąć (część) lekko otwierając pokrywkę i trzymając butelkę do góry nogami nad zlewem. Piwo wypłynie i zmyje je.

9. Moczyć gotowe piwo przez 2-3 tygodnie i możesz spróbować. Zauważono osobliwość: zapach pomarańczy zaczął się pojawiać dopiero po 2 tygodniach. Największą intensywność osiągnął po 1,5 miesiącu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Chmiel - 0   kcal/100g
  • Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277   kcal/100g

Podobne przepisy