Ciasto Kikut
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mak
Krok 2:
Mak moczyć we wrzącej wodzie
Krok 3:
Mak Grind
Krok 4:
Pomarańcza
Krok 5:
Skórka z 1/2 pomarańczy
Krok 6:
Żółtka jaj
Krok 7:
Twarde z cukrem
Krok 8:
Whbite żółtka z cukrem
Krok 9:
Dodaj mak
Krok 10:
Dodaj skórkę pomarańczową
Krok 11:
Dodaj mąkę
Krok 12:
Ciasto bez białka
Krok 13:
Dodaj ubite białka
Krok 14:
Wyłożona papierem blacha do pieczenia
Krok 15:
Wylej i spłaszcz ciasto
Krok 16:
Śmietana
Krok 17:
Dodaj twaróg
Krok 18:
Dodaj cukier puder
Krok 19:
Ubij krem
Krok 20:
Odwróć biszkopt na czysty papier
Krok 21:
Pokrój biszkopt na 4 części wzdłuż dłuższego boku
Krok 22:
Posmaruj biszkopt kremem
Krok 23:
Rzuć ciasto konopne
Krok 24:
Przygotowanie ciasta
Krok 25:
Pestki dyni
Krok 26:
Ciasteczka Wesołe grzybki
Krok 27:
Czekolada i śmietana w kąpieli wodnej
Krok 28:
Lukier czekoladowy
Krok 29:
Posmaruj ciasto lukrem
Krok 30:
Posyp zmielonymi pestkami dyni i udekoruj grzybami
Krok 31:
Kawałek ciasta
Krok 32:
Ciasto kikut w przekroju
Mak zalać wrzącą wodą przez 30 minut. Następnie odcedź i zmiel w blenderze.
w blenderze ubij żółtka z cukrem.
następnie dodaj mak i skórkę z połowy pomarańczy, jeszcze raz dobrze ubij.
dodaj mąkę i ubij ciasto.
ubij białka na stabilne szczyty i delikatnie, w kilku krokach, wymieszaj je łyżką do ciasta.
wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, wlej ciasto, spłaszcz je, aby uzyskać prostokąt i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Odwróć biszkopt na czystą kartkę papieru do pieczenia, a papier, na którym został upieczony, należy usunąć.
razem z papierem owinąć rolkę wzdłuż dłuższego boku biszkoptu.
ubij krem z twarogu, śmietany i cukru pudru.
rozłóż biszkopt, pokrój go na 4 części, uważając, aby szerokość pasków była taka sama, posmaruj wszystkie paski kremem.
weź nasmarowane paski po kolei i zwiń ślimaka z pasków, nie naciskając mocno, aby krem się nie wycisnął.
umieść puste ciasto w lodówce na półtorej godziny.
w łaźni wodnej rozpuść kremową czekoladę połamaną na kawałki.
posmaruj boki ciasta ciemnym lukrem. Udekoruj ciasteczkami grzybowymi. Posyp spód konopi zmielonymi pestkami dyni.
w blenderze ubij żółtka z cukrem.
następnie dodaj mak i skórkę z połowy pomarańczy, jeszcze raz dobrze ubij.
dodaj mąkę i ubij ciasto.
ubij białka na stabilne szczyty i delikatnie, w kilku krokach, wymieszaj je łyżką do ciasta.
wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, wlej ciasto, spłaszcz je, aby uzyskać prostokąt i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Odwróć biszkopt na czystą kartkę papieru do pieczenia, a papier, na którym został upieczony, należy usunąć.
razem z papierem owinąć rolkę wzdłuż dłuższego boku biszkoptu.
ubij krem z twarogu, śmietany i cukru pudru.
rozłóż biszkopt, pokrój go na 4 części, uważając, aby szerokość pasków była taka sama, posmaruj wszystkie paski kremem.
weź nasmarowane paski po kolei i zwiń ślimaka z pasków, nie naciskając mocno, aby krem się nie wycisnął.
umieść puste ciasto w lodówce na półtorej godziny.
w łaźni wodnej rozpuść kremową czekoladę połamaną na kawałki.
posmaruj boki ciasta ciemnym lukrem. Udekoruj ciasteczkami grzybowymi. Posyp spód konopi zmielonymi pestkami dyni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g