Ciasto Kikut

zaproś dziecko do bajki! Prosty przepis na pyszne słodycze! Łatwość przygotowania. Smacznie. Piękne i nie mdłe ciasto z kremem twarogowym. Robienie tego wcale nie jest męczące.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 65 % 39 g
318 kcal
IG: 5 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mak

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mak moczyć we wrzącej wodzie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mak Grind

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomarańcza

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skórka z 1/2 pomarańczy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Żółtka jaj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twarde z cukrem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Whbite żółtka z cukrem

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mak

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj skórkę pomarańczową

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj mąkę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto bez białka

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj ubite białka

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyłożona papierem blacha do pieczenia

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wylej i spłaszcz ciasto

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Śmietana

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj twaróg

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj cukier puder

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ubij krem

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Odwróć biszkopt na czysty papier

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pokrój biszkopt na 4 części wzdłuż dłuższego boku

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posmaruj biszkopt kremem

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rzuć ciasto konopne

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przygotowanie ciasta

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Pestki dyni

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ciasteczka Wesołe grzybki

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Czekolada i śmietana w kąpieli wodnej

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Lukier czekoladowy

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Posmaruj ciasto lukrem

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Posyp zmielonymi pestkami dyni i udekoruj grzybami

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Kawałek ciasta

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Ciasto kikut w przekroju

Mak zalać wrzącą wodą przez 30 minut. Następnie odcedź i zmiel w blenderze.



w blenderze ubij żółtka z cukrem.



następnie dodaj mak i skórkę z połowy pomarańczy, jeszcze raz dobrze ubij.

dodaj mąkę i ubij ciasto.



ubij białka na stabilne szczyty i delikatnie, w kilku krokach, wymieszaj je łyżką do ciasta.



wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, wlej ciasto, spłaszcz je, aby uzyskać prostokąt i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.



Odwróć biszkopt na czystą kartkę papieru do pieczenia, a papier, na którym został upieczony, należy usunąć.



razem z papierem owinąć rolkę wzdłuż dłuższego boku biszkoptu.

ubij krem z twarogu, śmietany i cukru pudru.



rozłóż biszkopt, pokrój go na 4 części, uważając, aby szerokość pasków była taka sama, posmaruj wszystkie paski kremem.



weź nasmarowane paski po kolei i zwiń ślimaka z pasków, nie naciskając mocno, aby krem się nie wycisnął.



umieść puste ciasto w lodówce na półtorej godziny.



w łaźni wodnej rozpuść kremową czekoladę połamaną na kawałki.
posmaruj boki ciasta ciemnym lukrem. Udekoruj ciasteczkami grzybowymi. Posyp spód konopi zmielonymi pestkami dyni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g

Podobne przepisy