ciasto śmietanowe z wiśniami

Twoje dzieci pokochają miękkie słodko-kwaśne ciasto. Spróbuj I ty! Ciasto jest miękkie, pachnące, smaczne i ciągnie do jedzenia jeszcze raz! Ciasta to po prostu cud: miękkie, delikatne, porowate. Krem dobrze je impregnuje. Połączenie wiśni, śmietany i kakao to boskie trio. Nie ma nic, co chcesz naprawić... Ciasto jest łatwe, jak nuty, krem - tak samo. Dekorując ciasto, możesz fantazjować. Cieszyłem się z robienia kwaśnego ciasta z wiśniami, czego życzę Tobie!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 67 % 39 g
259 kcal
IG: 34 / 0 / 66

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia ciast. Wcześniej pokroiłem masło na kawałki i włożyłem do małego rondla, podgrzałem na małym ogniu, mieszając, doprowadzając do prawie całkowitego rozpuszczenia. Zdjąłem rondel z ognia i zostawiłem do ostygnięcia. Mąka i proszek kakaowy zostały wcześniej przesiane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wrzucamy jajka do miski i zaczynamy ubijać mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo wlewaj cukier cienkim strumieniem i ubijaj z dużą prędkością przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinna być puszysta masa jajeczna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu połącz śmietanę i schłodzone masło, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gasimy sodę octem i dodajemy do śmietany, dokładnie mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubijając masę jajeczną mikserem, wlej do niej śmietanę i wymieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przesianą mąkę do powstałej masy, kontynuuj ubijanie i uzyskaj jednorodne ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy proszek kakaowy i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Dodaj kilka łyżek mąki do jasnego ciasta i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj 2 formy o tej samej średnicy: posmaruj każdą kawałkiem masła, posyp mąką lub bułką tartą lub przykryj pergaminem. Formy wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180/200 stopni. Pieczemy biszkopty białe i czekoladowe przez około 30 minut. do miękkości. Po określonym czasie wyjmujemy formy i przykrywamy je lekkimi ręcznikami, odstawiamy na 20 minut. Zdejmujemy ręczniki, wyjmujemy herbatniki na ruszt i pozostawiamy do ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Śmietanę (powinna być tłusta i gęsta) włożyć do miski i dodać do niej cukier. Ubij śmietanę, aż będzie gładka i cukier całkowicie się rozpuści z małą prędkością.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzone herbatniki kroimy wzdłuż na dwie równe części, otrzymujemy 4 ciasta.Połóż pierwsze ciasto czekoladowe na szerokim naczyniu, posmaruj je kwaśną śmietaną. Na wierzch kładziemy warstwę wcześniej umytą, oczyszczoną z pestek i odsączoną z nadmiaru soku w durszlaku wiśni, pokrywamy kremem. Przykryj wierzch lekkim ciastem. Powtarzamy warstwy w tej samej kolejności: śmietana-wiśnia-śmietana. Przykryj innym ciastem czekoladowym i rozłóż nadzienie:śmietana-krem wiśniowy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj ciasto ostatnim jasnym ciastem i posmaruj pozostałą śmietaną. Boki ciasta smarujemy również kremem i posypujemy wstępnie posiekanymi lekko prażonymi orzechami włoskimi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto śmietanowe z wiśniami należy podawać w lodówce przez co najmniej 6 godzin w celu namoczenia. Po określonym czasie dekorujemy powierzchnię ciasta stopioną czekoladą (dodałem też marmoladę) i zostawiamy na 10 minut w lodówce, aby czekolada na torcie zamarzła. Wyjmujemy kwaśną śmietanę z wiśniami z lodówki, kroimy i traktujemy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy