skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia ciast. Wcześniej pokroiłem masło na kawałki i włożyłem do małego rondla, podgrzałem na małym ogniu, mieszając, doprowadzając do prawie całkowitego rozpuszczenia. Zdjąłem rondel z ognia i zostawiłem do ostygnięcia. Mąka i proszek kakaowy zostały wcześniej przesiane.
Krok 2:
Wrzucamy jajka do miski i zaczynamy ubijać mikserem.
Krok 3:
Stopniowo wlewaj cukier cienkim strumieniem i ubijaj z dużą prędkością przez 5 minut.
Krok 4:
Powinna być puszysta masa jajeczna.
Krok 5:
W rondlu połącz śmietanę i schłodzone masło, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 6:
Gasimy sodę octem i dodajemy do śmietany, dokładnie mieszając.
Krok 7:
Ubijając masę jajeczną mikserem, wlej do niej śmietanę i wymieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Krok 8:
Dodaj przesianą mąkę do powstałej masy, kontynuuj ubijanie i uzyskaj jednorodne ciasto.
Krok 9:
Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy proszek kakaowy i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Dodaj kilka łyżek mąki do jasnego ciasta i wymieszaj.
Krok 10:
Przygotuj 2 formy o tej samej średnicy: posmaruj każdą kawałkiem masła, posyp mąką lub bułką tartą lub przykryj pergaminem. Formy wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180/200 stopni. Pieczemy biszkopty białe i czekoladowe przez około 30 minut. do miękkości. Po określonym czasie wyjmujemy formy i przykrywamy je lekkimi ręcznikami, odstawiamy na 20 minut. Zdejmujemy ręczniki, wyjmujemy herbatniki na ruszt i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 11:
Śmietanę (powinna być tłusta i gęsta) włożyć do miski i dodać do niej cukier. Ubij śmietanę, aż będzie gładka i cukier całkowicie się rozpuści z małą prędkością.
Krok 12:
Schłodzone herbatniki kroimy wzdłuż na dwie równe części, otrzymujemy 4 ciasta.Połóż pierwsze ciasto czekoladowe na szerokim naczyniu, posmaruj je kwaśną śmietaną. Na wierzch kładziemy warstwę wcześniej umytą, oczyszczoną z pestek i odsączoną z nadmiaru soku w durszlaku wiśni, pokrywamy kremem. Przykryj wierzch lekkim ciastem. Powtarzamy warstwy w tej samej kolejności: śmietana-wiśnia-śmietana. Przykryj innym ciastem czekoladowym i rozłóż nadzienie:śmietana-krem wiśniowy.
Krok 13:
Przykryj ciasto ostatnim jasnym ciastem i posmaruj pozostałą śmietaną. Boki ciasta smarujemy również kremem i posypujemy wstępnie posiekanymi lekko prażonymi orzechami włoskimi.
Krok 14:
Ciasto śmietanowe z wiśniami należy podawać w lodówce przez co najmniej 6 godzin w celu namoczenia. Po określonym czasie dekorujemy powierzchnię ciasta stopioną czekoladą (dodałem też marmoladę) i zostawiamy na 10 minut w lodówce, aby czekolada na torcie zamarzła. Wyjmujemy kwaśną śmietanę z wiśniami z lodówki, kroimy i traktujemy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g