domowe wino z Lydii

nie przejmuj się nazwą, Lydia to odmiana winogron). Jak powiedziałem kilka razy, nie piję wina ani innych napojów alkoholowych. Jestem bardzo wybredna pod względem smaku. Domowe wino z Lidii zostało przygotowane przez moich dziadków, którzy mieszkali w Mołdawii. Lidia należy do winogron z rodziny Izabeli. Niedawno w Europie i Stanach Zjednoczonych wprowadzono zakaz produkcji win z takich odmian winogron ze względu na wysoką zawartość metanolu.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
59 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

dosłownie do lat 60. XX wieku nikt nie słyszał o niczym podobnym ani w naszym kraju, ani za granicą, więc moi krewni mieszkający w Mołdawii dosłownie pili to wino zamiast soku na śniadanie, lunch i kolację.
teraz trudno jest zdobyć takie winogrona, chyba że sam je wyhodujesz, ale przepis na domowe wino z Lydii nadal opublikuję , aby pozostał dla potomności.
ogólnie rzecz biorąc, takie wino jest przygotowywane w taki sam sposób, jak każde inne.
dojrzałe jagody są sortowane i oddzielane od gałązek.
wybrane winogrona są wyciskane w prasie lub w inny sposób w celu uzyskania soku.
wyciśnięte jagody w razie potrzeby są pokryte cukrem i stoją przez 3-4 dni. Następnie jagody są filtrowane przez durszlak lub sito.
cały powstały sok miesza się i umieszcza w szklanym pojemniku o odpowiedniej wielkości.
cukier wlewa się do pojemnika w częściach około 75 gramów na litr wina w trzech seriach co trzy dni.
butelka jest zamykana zamkiem wodnym, a po zakończeniu aktywnego procesu fermentacji powstały osad jest oddzielany i pozostawiany w chłodnym miejscu do dalszej fermentacji przez 2-3 miesiące.
gdy fermentacja całkowicie się zatrzyma, wino jest butelkowane i przechowywane również w chłodnym miejscu.
gotowe wino można przechowywać do trzech lat przestrzegając warunków przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy