skład / składniki
metoda gotowania
dosłownie do lat 60. XX wieku nikt nie słyszał o niczym podobnym ani w naszym kraju, ani za granicą, więc moi krewni mieszkający w Mołdawii dosłownie pili to wino zamiast soku na śniadanie, lunch i kolację.
teraz trudno jest zdobyć takie winogrona, chyba że sam je wyhodujesz, ale przepis na domowe wino z Lydii nadal opublikuję , aby pozostał dla potomności.
ogólnie rzecz biorąc, takie wino jest przygotowywane w taki sam sposób, jak każde inne.
dojrzałe jagody są sortowane i oddzielane od gałązek.
wybrane winogrona są wyciskane w prasie lub w inny sposób w celu uzyskania soku.
wyciśnięte jagody w razie potrzeby są pokryte cukrem i stoją przez 3-4 dni. Następnie jagody są filtrowane przez durszlak lub sito.
cały powstały sok miesza się i umieszcza w szklanym pojemniku o odpowiedniej wielkości.
cukier wlewa się do pojemnika w częściach około 75 gramów na litr wina w trzech seriach co trzy dni.
butelka jest zamykana zamkiem wodnym, a po zakończeniu aktywnego procesu fermentacji powstały osad jest oddzielany i pozostawiany w chłodnym miejscu do dalszej fermentacji przez 2-3 miesiące.
gdy fermentacja całkowicie się zatrzyma, wino jest butelkowane i przechowywane również w chłodnym miejscu.
gotowe wino można przechowywać do trzech lat przestrzegając warunków przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g