mus z galaretki bez śmietany

Szalenie delikatny i pyszny! Prosty przepis na specjalne słodycze! To wspaniałe ciasto mus malinowy kuchni włoskiej przygotowaliśmy w towarzystwie dziewczyny na urodziny jednego z naszych wspólnych znajomych. Zrobili to po raz pierwszy. Nigdy wcześniej nie robiłam takich ciast, nawet o nich nie myślałam. Ale wynik był tak niesamowity, że ten przepis kulinarny stał się prawie najbardziej lubiany w naszej wspólnej przyjaznej firmie.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 34 % 15 g
węglowodany 57 % 25 g
237 kcal
IG: 24 / 24 / 52

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 50 min

rozcieńczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, pozostawić na pół godziny. Maliny zasypiamy cukrem i kładziemy na kuchence. Podgrzewamy, aż sok zostanie uwolniony z jagód. Natychmiast usuń i zmiel na puree w blenderze. Rozpuść żelatynę. Z bardzo dużą prędkością ubij śmietanę, rozłóż na niej puree malinowe i stopioną żelatynę. Dobrze ubij.
bierzemy Okrągły kształt o średnicy nie większej niż 20 centymetrów. Wlej do niego połowę naszego musu. Układamy ciasteczka lekko nasączone dowolnym sokiem w równych rzędach. I przykryj drugą częścią musu na wierzchu. Wysyłamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu udekoruj powierzchnię świeżymi jagodami, napełnij rozcieńczoną czerwoną galaretką (ten etap można pominąć - po prostu posmaruj ciasto musem i udekoruj według uznania). Ponownie włóż do lodówki na cztery godziny. To wszystko, nasze jedzenie jest gotowe do spożycia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g

Podobne przepisy