ciasto opadłe liście

Łatwy i niesamowicie pyszny deser o tematyce filozoficznej! Łatwy w przygotowaniu i niesamowicie pyszny deser. Zgodnie z technologią gotowania przypomina takie desery jak & quot; curly Boy & quot; lub Snowball. Nazwa opierała się na porównaniu z grupą opadłych liści późną jesienią. Brązowe, opadłe liście są grabione w stos, są usuwane przez śnieg, a wiosną delikatne przebiśniegi przebijają się przez stare brązowe liście. To ciasto będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole w urodziny lub Wielkanoc. Ciasto powstaje z małych kawałków przypominających liście. Liście można upiec osobno, jak małe tortille i złożyć w ciasto. Bardziej podoba mi się" gwintowany & quot; sposób. Upiecz duże ciasto (lepiej 2 ciasta) i pokrój je na liście. Ciasto ozdobione jest czekoladowymi liśćmi i kwiatami.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 29 % 18 g
węglowodany 62 % 39 g
337 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia ciast

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj majonez, mleko skondensowane i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto podzielić na 2 części, w jednej dodać kakao. i wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Upiec 2 ciasta

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Każde ciasto, przecinając wzdłuż i w poprzek, pokroić w małe liście. Pamiętaj, aby zostawić jedno kółko na dnie ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krem robimy ze śmietany i cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij śmietanę z cukrem, aż będzie gładka

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto formujemy z biszkoptu, układając w stos arbitralnie i smarując kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej resztę kremu na ciasto i wyślij do lodówki do namoczenia. Im dłużej ciasto jest namoczone, tym smaczniejsze się okazuje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do dekoracji potrzebne będą świeże liście, pożyczę je od domowej mandarynki.. i pół batonika z ciemnej czekolady. Liczba liści jest dowolna, Prąd, że jeśli planujesz dokładnie wypełnić ciasto liśćmi, wzrasta również ilość czekolady.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Czekoladę ogrzewamy w łaźni wodnej, rozprowadzamy na umytych liściach i wysyłamy do lodówki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy czekolada stwardnieje,ostrożnie usuwa zielone liście i otrzymujemy czekoladowe liście.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj ciasto liśćmi, kwiatami mastyksu i posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy