skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia ciast
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste
Krok 3:
Dodaj majonez, mleko skondensowane i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko mikserem.
Krok 4:
Ciasto podzielić na 2 części, w jednej dodać kakao. i wymieszać.
Krok 5:
Upiec 2 ciasta
Krok 6:
Każde ciasto, przecinając wzdłuż i w poprzek, pokroić w małe liście. Pamiętaj, aby zostawić jedno kółko na dnie ciasta.
Krok 7:
Krem robimy ze śmietany i cukru.
Krok 8:
Ubij śmietanę z cukrem, aż będzie gładka
Krok 9:
Ciasto formujemy z biszkoptu, układając w stos arbitralnie i smarując kremem.
Krok 10:
Wlej resztę kremu na ciasto i wyślij do lodówki do namoczenia. Im dłużej ciasto jest namoczone, tym smaczniejsze się okazuje.
Krok 11:
Do dekoracji potrzebne będą świeże liście, pożyczę je od domowej mandarynki.. i pół batonika z ciemnej czekolady. Liczba liści jest dowolna, Prąd, że jeśli planujesz dokładnie wypełnić ciasto liśćmi, wzrasta również ilość czekolady.
Krok 12:
Czekoladę ogrzewamy w łaźni wodnej, rozprowadzamy na umytych liściach i wysyłamy do lodówki.
Krok 13:
Gdy czekolada stwardnieje,ostrożnie usuwa zielone liście i otrzymujemy czekoladowe liście.
Krok 14:
Udekoruj ciasto liśćmi, kwiatami mastyksu i posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g