wino morelowe

owoce moreli tworzą doskonałe wzmocnione i słodkie wina. Łatwość przygotowania Proponuję spróbować bardzo smacznego wina morelowego.
strunkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 D 40 min
bardzo ważną rolę w procesie przygotowywania wina morelowego według tego przepisu odgrywa jakość zebranych owoców.
przejrzałe i uszkodzone owoce nie nadają się do produkcji wina.
nie zaleca się również używania moreli zebranych z ziemi.
zebranych dojrzałych moreli nie należy myć-najlepiej wytrzeć je suchą, czystą szmatką.
następnie z owoców należy usunąć nasiona i zmielić morele, aż powstanie kleik.
pod prasą wyciska się sok z powstałej miazgi.
woda jest dodawana do wyciśniętych jagód, a powstałą mieszaninę chroni się przez około jeden dzień.
wyciśnięty sok miesza się z powstałym naparem, dodaje cukier (375 gramów cukru na 2 litry soku).
następnie pozostaw sok do fermentacji w ciepłym miejscu.
po zakończeniu procesu fermentacji gotowe wino morelowe jest filtrowane i butelkowane.
wino morelowe jest przechowywane w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy