wino morelowe
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
bardzo ważną rolę w procesie przygotowywania wina morelowego według tego przepisu odgrywa jakość zebranych owoców.
przejrzałe i uszkodzone owoce nie nadają się do produkcji wina.
nie zaleca się również używania moreli zebranych z ziemi.
zebranych dojrzałych moreli nie należy myć-najlepiej wytrzeć je suchą, czystą szmatką.
następnie z owoców należy usunąć nasiona i zmielić morele, aż powstanie kleik.
pod prasą wyciska się sok z powstałej miazgi.
woda jest dodawana do wyciśniętych jagód, a powstałą mieszaninę chroni się przez około jeden dzień.
wyciśnięty sok miesza się z powstałym naparem, dodaje cukier (375 gramów cukru na 2 litry soku).
następnie pozostaw sok do fermentacji w ciepłym miejscu.
po zakończeniu procesu fermentacji gotowe wino morelowe jest filtrowane i butelkowane.
wino morelowe jest przechowywane w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
przejrzałe i uszkodzone owoce nie nadają się do produkcji wina.
nie zaleca się również używania moreli zebranych z ziemi.
zebranych dojrzałych moreli nie należy myć-najlepiej wytrzeć je suchą, czystą szmatką.
następnie z owoców należy usunąć nasiona i zmielić morele, aż powstanie kleik.
pod prasą wyciska się sok z powstałej miazgi.
woda jest dodawana do wyciśniętych jagód, a powstałą mieszaninę chroni się przez około jeden dzień.
wyciśnięty sok miesza się z powstałym naparem, dodaje cukier (375 gramów cukru na 2 litry soku).
następnie pozostaw sok do fermentacji w ciepłym miejscu.
po zakończeniu procesu fermentacji gotowe wino morelowe jest filtrowane i butelkowane.
wino morelowe jest przechowywane w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g