Gołąbki z indyka

pyszne danie dla zdrowego odżywiania! Gołąbki z dietetycznego mięsa z indyka są nie tylko zdrowe, ale także satysfakcjonujące. Soczyste, pachnące, posypane świeżymi ziołami, zaskoczą nawet wyśmienitego smakosza!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 72 % 18 g
117 kcal
IG: 26 / 74 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować gołąbki? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Dobrze umyj warzywa (warzywa korzeniowe - szczotką), oczyść je, umyj ponownie i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz ryż, kilkakrotnie spuszczając wodę. Wlej pół litra wody do rondla, zagotuj, Posol i włóż ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 10 minut. W tym czasie ugotuje się tylko w połowie. Taki stopień gotowania jest potrzebny, aby ryż mógł wchłonąć wszystkie soki z nadzienia. Wymieszaj i wyrzuć ryż na sito. Pozostaw do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj filety z indyka. Mięso z indyka wybieraj ostrożnie, aby było świeże lub schłodzone. Zwróć uwagę na kolor mięsa, jakość ma różowy lub czerwonawy odcień. Weź pod uwagę, że filet z uda jest najbardziej soczystą częścią indyka. Od tego zależeć będzie smak i soczystość gołąbków. Pokrój w kostkę i przełóż przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, umyj. Drobno posiekaj, aby nie czuł się mocno w gotowym naczyniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane marchewki zetrzyj na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś cebulę i marchewkę na patelnię, polej olejem i smaż przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś schłodzony ryż i smaż do głębokiej miski, dodaj tutaj mięso mielone. Sól, posyp czarnym pieprzem. Radzę użyć młynka, aby pieprz dał maksymalny smak. Wymieszaj nadzienie i odstaw na chwilę, aby wszystkie składniki nasiąkły sobą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie przygotuj liście kapusty. Istnieje kilka sposobów Chcę zaoferować najszybszy i najbezpieczniejszy. Aby to zrobić, włóż Kachan kapusty do kuchenki mikrofalowej. Radzę wziąć młodą kapustę, wtedy gołąbki okażą się bardziej delikatne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włącz kuchenkę mikrofalową na maksymalną moc przez 5-6 minut. Wyjmij kapustę i zacznij oddzielać liście. Ostrym nożem wykonaj nacięcie u podstawy pnia i delikatnie pociągnij liść.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I tak po kolei wszyscy inni. Jeśli trudno to zrobić z każdą warstwą, włóż kapustę ponownie do kuchenki mikrofalowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przy liściu odetnij solidną podstawę i połóż na powierzchni roboczej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na środku ułóż dwie łyżki nadzienia. Wypełnienie może wymagać więcej lub mniej, spójrz na rozmiar arkusza.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zawiń krawędzie liści kapusty do wewnątrz i złóż kopertę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na zmianę wypełnij wszystkie liście kapusty. Włóż przygotowane gołąbki do rondla. Polecam użyć patelni z grubym dnem, aby dolne gołąbki się nie przypaliły. Będę dusić gołąbki w kotle.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotuj sos-wymieszaj koncentrat pomidorowy, wodę i sól. Dokładnie wymieszaj widelcem, aż będzie gładka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Polej sosem gołąbki. Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez 50-60 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż gołąbki na gorąco na talerzu. Posyp świeżymi ziołami, podawaj ze śmietaną. Smacznego!

moim zdaniem lepiej zastąpić koncentrat pomidorowy świeżymi pomidorami, gotowe danie będzie bardziej aromatyczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy