skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej oba rodzaje mąki do głębokiej miski. Tutaj dodajemy szczyptę soli i cały cukier. Wymieszaj składniki szpatułką.
2. Do suchych składników rozprowadzamy zmiękczone masło. Zagnieść ciasto. Okazuje się, że nie jest elastyczny, ale miękki i plastyczny. Nie musisz dodawać więcej mąki niż wskazano, w przeciwnym razie ciasto zostanie przeciążone i będzie twarde.
3. Ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny. Następnie wyjmujemy go i zwijamy w cienką warstwę za pomocą wałka do ciasta. Aby ciasto nie kleiło się i nie pękało, bardzo wygodnie jest rozwałkować je między dwoma arkuszami pergaminu.
4. Następnie pokrój warstwę na koła. Można to zrobić za pomocą kulinarnego noża do ciastek, a także dna formy, do której wlejemy suflet. Ważne jest, aby średnica piaskowej podstawy odpowiadała średnicy formy sufletu.
5. Nakłuwamy ciasteczka widelcem i schładzamy w lodówce przez 20 minut. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut lub do lekkiego rumienia.
6. Moje maliny, a następnie zmielić na puree za pomocą blendera. Napełnij jeden arkusz żelatyny niewielką ilością wody, aby pęczniał. Pozostaw na 5 minut, po czym wyciśnij nadmiar wilgoci.
7. Rozłóż puree malinowe na patelni, wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W małym pojemniku ubij jajko z cukrem cukrowym, aż będzie puszyste. Wlej gorące puree malinowe do powstałej masy, wymieszaj.
8. A teraz ten pojemnik jest instalowany na łaźni parowej, stale mieszając, aby doprowadzić masę do zagęszczenia. Następnie dodaj żelatynę i śmietanę. Ubijaj do uzyskania gładkości.
9. Wlej masę do małych silikonowych foremek. Możesz również użyć foremek do lodu. Wysyłamy do zamrażarki, aż stwardnieje.
10. Żelatynę moczyć w wodzie, pozostawić na 5 minut, a następnie wycisnąć nadmiar wilgoci. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień. Włóż żelatynę do gorącego mleka. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. 
11. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski. Wlej czekoladę gorącym mlekiem z żelatyną. Wymieszaj, aby czekolada całkowicie się stopiła. Schłodzić trochę, a następnie połączyć z bitą śmietaną. Masa sufletu jest gotowa.
12. A teraz zbieramy ciasta. W małych kulistych foremkach w kształcie kopuły rozprowadzamy suflet czekoladowy, a następnie suflet jagodowy płaską stroną do góry. Lekko wciśnij suflet jagodowy w masę czekoladową. Dodaj trochę więcej masy czekoladowej na wierzchu i przykryj ciasteczkami. Ciasteczka są wstępnie nasączone alkoholem. Ciasta wysyłamy do lodówki na noc (8-10 godzin).
13. Rano przygotowujemy glazurę. Wlej śmietanę do rondla, wlej wodę tutaj,wlej cukier & nbsp; i proszek kakaowy. Wymieszaj, Wyślij do ognia. Doprowadzić masę do wrzenia, cały czas mieszając. Usuwamy z ognia, filtrujemy przez drobne sito. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
14. Włóż żelatynę do glazury, wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, aż zacznie gęstnieć. Nie można energicznie mieszać glazury, w przeciwnym razie będą w niej pęcherzyki powietrza.
15. Po określonym czasie wyjmujemy ciasta z foremek. Kładziemy je na grillu i instalujemy paletę pod spodem. Polej smakołyk lukrem. Na zimnej powierzchni natychmiast zamarza. Ale nadal ciasta należy przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę.
możesz ozdobić smakołyk do smaku. Na przykład jagody malin.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g