ciasteczka musowe z lukrem lustrzanym

Naucz się robić oszałamiającą ucztę. Ciasta musowe z lukrem lustrzanym są bardzo piękne i oczywiście smaczne. Taka uczta jest idealna na świąteczny stół, a także ozdobi codzienne życie. Chociaż ciasta wyglądają na dość skomplikowane, ich przygotowanie jest bardzo proste. Zainwestowany czas i wysiłek opłacą się więcej niż!
KiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 31 % 16 g
węglowodany 58 % 30 g
293 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h

1. Przesiej oba rodzaje mąki do głębokiej miski. Tutaj dodajemy szczyptę soli i cały cukier. Wymieszaj składniki szpatułką.

2. Do suchych składników rozprowadzamy zmiękczone masło. Zagnieść ciasto. Okazuje się, że nie jest elastyczny, ale miękki i plastyczny. Nie musisz dodawać więcej mąki niż wskazano, w przeciwnym razie ciasto zostanie przeciążone i będzie twarde.

3. Ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny. Następnie wyjmujemy go i zwijamy w cienką warstwę za pomocą wałka do ciasta. Aby ciasto nie kleiło się i nie pękało, bardzo wygodnie jest rozwałkować je między dwoma arkuszami pergaminu.

4. Następnie pokrój warstwę na koła. Można to zrobić za pomocą kulinarnego noża do ciastek, a także dna formy, do której wlejemy suflet. Ważne jest, aby średnica piaskowej podstawy odpowiadała średnicy formy sufletu.

5. Nakłuwamy ciasteczka widelcem i schładzamy w lodówce przez 20 minut. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut lub do lekkiego rumienia.

6. Moje maliny, a następnie zmielić na puree za pomocą blendera. Napełnij jeden arkusz żelatyny niewielką ilością wody, aby pęczniał. Pozostaw na 5 minut, po czym wyciśnij nadmiar wilgoci.

7. Rozłóż puree malinowe na patelni, wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W małym pojemniku ubij jajko z cukrem cukrowym, aż będzie puszyste. Wlej gorące puree malinowe do powstałej masy, wymieszaj.

8. A teraz ten pojemnik jest instalowany na łaźni parowej, stale mieszając, aby doprowadzić masę do zagęszczenia. Następnie dodaj żelatynę i śmietanę. Ubijaj do uzyskania gładkości.

9. Wlej masę do małych silikonowych foremek. Możesz również użyć foremek do lodu. Wysyłamy do zamrażarki, aż stwardnieje.

10. Żelatynę moczyć w wodzie, pozostawić na 5 minut, a następnie wycisnąć nadmiar wilgoci. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień. Włóż żelatynę do gorącego mleka. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. 

11. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski. Wlej czekoladę gorącym mlekiem z żelatyną. Wymieszaj, aby czekolada całkowicie się stopiła. Schłodzić trochę, a następnie połączyć z bitą śmietaną. Masa sufletu jest gotowa.

12. A teraz zbieramy ciasta. W małych kulistych foremkach w kształcie kopuły rozprowadzamy suflet czekoladowy, a następnie suflet jagodowy płaską stroną do góry. Lekko wciśnij suflet jagodowy w masę czekoladową. Dodaj trochę więcej masy czekoladowej na wierzchu i przykryj ciasteczkami. Ciasteczka są wstępnie nasączone alkoholem. Ciasta wysyłamy do lodówki na noc (8-10 godzin).

13. Rano przygotowujemy glazurę. Wlej śmietanę do rondla, wlej wodę tutaj,wlej cukier & nbsp; i proszek kakaowy. Wymieszaj, Wyślij do ognia. Doprowadzić masę do wrzenia, cały czas mieszając. Usuwamy z ognia, filtrujemy przez drobne sito. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

14. Włóż żelatynę do glazury, wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, aż zacznie gęstnieć. Nie można energicznie mieszać glazury, w przeciwnym razie będą w niej pęcherzyki powietrza.

15. Po określonym czasie wyjmujemy ciasta z foremek. Kładziemy je na grillu i instalujemy paletę pod spodem. Polej smakołyk lukrem. Na zimnej powierzchni natychmiast zamarza. Ale nadal ciasta należy przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę.

możesz ozdobić smakołyk do smaku. Na przykład jagody malin.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy