skład / składniki
metoda gotowania
dwa rodzaje czekolady łamiemy na kawałki i topimy w misce w łaźni wodnej. Ostudzić i wymieszać z mascapone. Następnie dodaj bitą śmietanę do mieszanki pół punktu. W razie potrzeby masę można przechowywać w lodówce. Prostokątna Forma na babeczki (na 1 litr) wyłożona folią spożywczą. Parzymy mocną kawę i schładzamy ją. Zanurz połowę ciasteczek "damskich palców" w kawie i ułóż warstwę w formie. Rozłóż trzecią część kremu czekoladowego. Zanurz 60 g ciasteczek amaretti w kawie i połóż je na śmietanie, rozbijając, aby pasowały. Warstwa trzeciej części kremu i warstwa "damskich palców". Przykryj formę folią spożywczą i schłodź przez 12 godzin. Po upływie czasu obracamy ciasto na półmisku, rozprowadzamy pozostałą śmietaną i posypujemy pokruszonymi orzechami i ciasteczkami. Możesz ozdobić ciasto warstwowe rozpuszczoną czekoladą. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Ciasteczka biszkoptowe - 378 kcal/100g