ciasto na rok

pyszne, apetyczne, bardzo proste! Daj dziecku radość!
NataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 27 % 20 g
węglowodany 67 % 50 g
388 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

jajka, cukier i cukier waniliowy bardzo dobrze ubij.
kontynuując ubijanie, wlej rafinowany olej roślinny, a natychmiast mleko i proszek kako.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy głównej, wszystko dobrze ubij.
wlej ciasto do formy pokrytej pergaminem i wysmarowanej olejem roślinnym.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Wyjmij gotowe ciasto i ostudź.
podobnie przygotowujemy drugie ciasto.
podczas pieczenia naszego ciasta przygotuj krem. Aby to zrobić, potrzebujemy tylko masła i gotowanego skondensowanego mleka. I tak ubijamy miękkie masło i stopniowo wprowadzamy mleko skondensowane, krem jest gotowy.
gdy ciasta są gotowe, pokrój je i namocz w syropie. Do syropu dodałam też aromat migdałowy.
smarujemy ciasta kremem i kładziemy jeden na drugim. Pokrywamy boki i górę i wysyłamy ciasto do lodówki.
gdy ciasto trochę ostygnie, przystępujemy do jego dekoracji. Przygotowujemy biały mastyk, zwijamy i owijamy ciasto. Ostrożnie wyrównaj boki i górę ciasta, a następnie odetnij resztę. Teraz możesz ozdobić według własnego uznania. Ponieważ ciasto było przygotowywane przez rok dla małej księżniczki, zrobiłam buciki i śliniaczek z Liliowego mastyksu. Wycięłam też "1" i ozdobiłam wszystko motylami i kwiatami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy