Nalewka Kalina na alkoholu

Nalewka Kalinowa mile zaskoczy przydatnymi właściwościami i smakiem. Łatwość przygotowania Kalina na alkoholu jest używana głównie jako napój alkoholowy, ale wydaje mi się, że podobnie jak w przypadku wódki z kaliny można ją stosować jako lek.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
72 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 14 D 20 min

przepis na Kalinę na alkoholu jest niezwykle prosty i bardzo podobny do przepisu na wódkę z kaliną. Po prostu zamiast gotowej wódki używa się alkoholu rozcieńczonego wodą.
główną trudnością jest prawidłowe rozcieńczenie alkoholu.
aby alkohol w przybliżeniu odpowiadał sile wódki, zaczynamy od proporcji: na każde 200 ml alkoholu bierzemy 280 ml wody. Uwaga: ważne jest, aby dodać wodę do alkoholu, a nie odwrotnie.
jagody kaliny są sortowane, myte i suszone.
bierzemy dwulitrowy pojemnik i wkładamy tam naszą Kalinę.
następnie włóż łyżkę miodu i napełnij całość otrzymanym roztworem alkoholu.
szczelnie zamknięty pojemnik należy przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez dwa tygodnie.
gotowy napój okazuje się przyjemną słodyczą i smakuje jak zwykły miód pitny.

należy pamiętać, że siła gotowego napoju nie będzie odpowiadać sile wódki: jest to nalewka na jagody, a jagody z pewnością dadzą sok, którego ilość może się różnić w zależności od soczystości jagód, więc siła napoju będzie poniżej 40 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy