skład / składniki
metoda gotowania
przepis na Kalinę na alkoholu jest niezwykle prosty i bardzo podobny do przepisu na wódkę z kaliną. Po prostu zamiast gotowej wódki używa się alkoholu rozcieńczonego wodą.
główną trudnością jest prawidłowe rozcieńczenie alkoholu.
aby alkohol w przybliżeniu odpowiadał sile wódki, zaczynamy od proporcji: na każde 200 ml alkoholu bierzemy 280 ml wody. Uwaga: ważne jest, aby dodać wodę do alkoholu, a nie odwrotnie.
jagody kaliny są sortowane, myte i suszone.
bierzemy dwulitrowy pojemnik i wkładamy tam naszą Kalinę.
następnie włóż łyżkę miodu i napełnij całość otrzymanym roztworem alkoholu.
szczelnie zamknięty pojemnik należy przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez dwa tygodnie.
gotowy napój okazuje się przyjemną słodyczą i smakuje jak zwykły miód pitny.
należy pamiętać, że siła gotowego napoju nie będzie odpowiadać sile wódki: jest to nalewka na jagody, a jagody z pewnością dadzą sok, którego ilość może się różnić w zależności od soczystości jagód, więc siła napoju będzie poniżej 40 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g