domowe wino z borówki brusznicy

wino borówkowe ma wyrafinowany i przyjemny smak. Spróbujmy. Łatwość przygotowania W pasie, w którym teraz mieszkam, borówka brusznica nie rośnie, ale kiedy byłem mały i mieszkaliśmy w tundrze, mama często robiła domowe wino z borówki brusznicy, która była pełna w tych lasach.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 23 g
96 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
ze względu na wysoką zawartość kwasów benzoesowych w borówkach borówkowych dość trudno jest uzyskać fermentację z jagód, ale jeśli zrobisz wszystko zgodnie z przepisem, otrzymasz pyszne wino, które będzie miało cierpki smak i różowawo-czerwony odcień. Należy zauważyć, że trudno jest uzyskać wino stołowe z borówki brusznicy, lepiej gotować słodkie i mocne wina domowe.
Sortuj jagody borówki brusznicy, dokładnie spłucz i ugniataj, aż uzyskasz puree. Możesz użyć blendera.
powstałe tłuczone ziemniaki są przenoszone do szklanego pojemnika o odpowiedniej wielkości (słoika lub butelki). Wlać 2 litry wody do jagód, przykryć gazą i stać w ciepłym, zaciemnionym miejscu przez pięć dni, a najlepiej tydzień.
odcedź powstały sok i dodatkowo wyciśnij same jagody.
ponownie wlej sok do butelki, w której dodajemy mieszaninę miodu i cukru rozpuszczonych w półtora litra wody.
umieść sok do fermentacji w ciemnym, ciepłym miejscu.
po zakończeniu procesu fermentacji wlej powstałe domowe wino z borówki brusznicy do innego pojemnika i odstaw na około dwa miesiące w chłodnym miejscu.
gotowość wina można łatwo określić na podstawie jego koloru.
zaleca się długotrwałe przechowywanie wina w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy