domowe wino z borówki brusznicy
skład / składniki
35
porcje:
metoda gotowania
ze względu na wysoką zawartość kwasów benzoesowych w borówkach borówkowych dość trudno jest uzyskać fermentację z jagód, ale jeśli zrobisz wszystko zgodnie z przepisem, otrzymasz pyszne wino, które będzie miało cierpki smak i różowawo-czerwony odcień. Należy zauważyć, że trudno jest uzyskać wino stołowe z borówki brusznicy, lepiej gotować słodkie i mocne wina domowe.
Sortuj jagody borówki brusznicy, dokładnie spłucz i ugniataj, aż uzyskasz puree. Możesz użyć blendera.
powstałe tłuczone ziemniaki są przenoszone do szklanego pojemnika o odpowiedniej wielkości (słoika lub butelki). Wlać 2 litry wody do jagód, przykryć gazą i stać w ciepłym, zaciemnionym miejscu przez pięć dni, a najlepiej tydzień.
odcedź powstały sok i dodatkowo wyciśnij same jagody.
ponownie wlej sok do butelki, w której dodajemy mieszaninę miodu i cukru rozpuszczonych w półtora litra wody.
umieść sok do fermentacji w ciemnym, ciepłym miejscu.
po zakończeniu procesu fermentacji wlej powstałe domowe wino z borówki brusznicy do innego pojemnika i odstaw na około dwa miesiące w chłodnym miejscu.
gotowość wina można łatwo określić na podstawie jego koloru.
zaleca się długotrwałe przechowywanie wina w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.
Sortuj jagody borówki brusznicy, dokładnie spłucz i ugniataj, aż uzyskasz puree. Możesz użyć blendera.
powstałe tłuczone ziemniaki są przenoszone do szklanego pojemnika o odpowiedniej wielkości (słoika lub butelki). Wlać 2 litry wody do jagód, przykryć gazą i stać w ciepłym, zaciemnionym miejscu przez pięć dni, a najlepiej tydzień.
odcedź powstały sok i dodatkowo wyciśnij same jagody.
ponownie wlej sok do butelki, w której dodajemy mieszaninę miodu i cukru rozpuszczonych w półtora litra wody.
umieść sok do fermentacji w ciemnym, ciepłym miejscu.
po zakończeniu procesu fermentacji wlej powstałe domowe wino z borówki brusznicy do innego pojemnika i odstaw na około dwa miesiące w chłodnym miejscu.
gotowość wina można łatwo określić na podstawie jego koloru.
zaleca się długotrwałe przechowywanie wina w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g