skład / składniki
metoda gotowania
przepis na gotowanie nie jest tak skomplikowany, jak pracochłonny i zajmuje dużo czasu. Ale dla doświadczonych winiarzy wytwarzanie wina z rokitnika nie będzie trudne.
niemyte jagody są mielone blenderem lub ręcznie, a następnie wyciskane. Sok można wycisnąć do trzech razy.
sok otrzymany z rokitnika wlewa się do garnków o pojemności 4-5 litrów i dodaje 3/4 szklanki cukru do każdego z garnków. Następnie zamykamy pojemniki na górze gazą i brodzimy przez trzy dni w temperaturze pokojowej, unikając bezpośredniego światła słonecznego.
w procesie fermentacji na powierzchni utworzy się piana, którą należy okresowo usuwać.
nawiasem mówiąc, wyciśnięte jagody można przykryć cukrem i włożyć do zamrażarki. Takie tłuczone ziemniaki można później wykorzystać jako nadzienie do ciast lub bułek.
po trzech dniach cały sok wlewa się do dużego szklanego pojemnika (słoika lub butelki) i dodaje 2,5 kg cukru rozpuszczonego w wodzie pitnej.
Pozostałe 2,5 kg dodaje się w trzech częściach co trzy dni podczas procesu fermentacji, który trwa przez półtora miesiąca. Również podczas fermentacji należy dodać wodę.
zaleca się również od czasu do czasu potrząsanie butelką.
po zakończeniu głównej fermentacji należy usunąć warstwę oleju z powierzchni napoju i dodać wodę do pierwotnego poziomu.
Zakładamy bramę wodną i czekamy na zakończenie procesu fermentacji.
gotowe domowe wino z rokitnika jest odfiltrowywane i ponownie fermentowane – tym razem na 3-4 miesiące w chłodnym miejscu.
po całkowitym zakończeniu procesu fermentacji wino jest klarowane białkiem ubitym wodą w pianę. Po trzech tygodniach wino jest butelkowane i czeka sześć miesięcy, aby uzyskać lepszy aromat i smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g