skład / składniki
metoda gotowania
ze względu na to, że arbuz składa się w 93 procentach z wody, wytwarzanie z niego wina wymaga znacznych nakładów cukru i samych arbuzów.
podczas gotowania musisz ściśle przestrzegać przepisu.
aby zrobić domowe wino z arbuzów, należy wybrać najsłodsze odmiany tej jagody. W przypadku innych arbuzów smak napoju będzie inny niż świeży.
w większości przypadków z arbuza robi się mocne, słodkie wina. Nie używaj tych jagód do robienia wina stołowego-produkty zostaną beznadziejnie zepsute.
owoce arbuza są myte, skóra jest cięta, nasiona są usuwane.
należy również pozbyć się białych części arbuza.
posiekaj obranego arbuza w blenderze lub po prostu rękami, a powstały sok umieść w przygotowanej szklanej butelce do fermentacji.
wlej cukier do pojemnika w ilości 4 kilogramów cukru na 10 litrów soku z arbuza. Używając takiej ilości cukru, otrzymamy wino deserowe. Ilość cukru można regulować w zależności od pożądanej słodyczy i Mocy produktu końcowego.
aby przyspieszyć proces fermentacji, dodaje się kroplę amoniaku.
po zakończeniu procesu fermentacji wino jest filtrowane i butelkowane w celu przechowywania.
Kolor domowego wina arbuzowego może się różnić w zależności od czasu przechowywania: od różowawego do czerwonego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g