domowe wino ze śliwki wiśniowej

śliwka wiśniowa to nie tylko dżem, spróbuj tego wina. Łatwość przygotowania Wino ze śliwki wiśniowej ma bogaty cierpki aromat i łagodny smak.
SashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
9 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

śliwka wiśniowa jest jednym z krewnych zwykłej śliwki, jednak wino ze śliwki wiśniowej ma lepszy smak niż wino śliwkowe.
owoce śliwki wiśniowej najczęściej łatwo oddają sok i mają niewielką ilość miąższu.
dokładnie umyte jagody są ważone i składane w specjalnie przygotowanym pojemniku do fermentacji.
dodaje się tam również wodę w ilości pół litra na kilogram jagód. Dodaje się również rozcieńczone drożdże (około 3% całkowitej objętości).
mieszanina jest wstrząsana i zamykana migawką wody.
do fermentacji przyszłe wino ze śliwki wiśniowej pozostawia się w zaciemnionym miejscu o temperaturze od 20 do 25 stopni.
czas fermentacji wynosi około 10 tygodni.
pod koniec procesu fermentacji Pojemnik przenosi się do chłodnego miejsca. Ze względu na obniżenie temperatury wytrąca się drożdże, a wino jest klarowane.
gotowe wino ze śliwki wiśniowej jest filtrowane i butelkowane.
jak widać, przepis na wino nie jest niczym skomplikowanym.
uważa się, że najlepsze wino śliwkowe powstaje po sześciu latach starzenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Śliwka wiśniowa - 27   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy