skład / składniki
metoda gotowania
śliwka wiśniowa jest jednym z krewnych zwykłej śliwki, jednak wino ze śliwki wiśniowej ma lepszy smak niż wino śliwkowe.
owoce śliwki wiśniowej najczęściej łatwo oddają sok i mają niewielką ilość miąższu.
dokładnie umyte jagody są ważone i składane w specjalnie przygotowanym pojemniku do fermentacji.
dodaje się tam również wodę w ilości pół litra na kilogram jagód. Dodaje się również rozcieńczone drożdże (około 3% całkowitej objętości).
mieszanina jest wstrząsana i zamykana migawką wody.
do fermentacji przyszłe wino ze śliwki wiśniowej pozostawia się w zaciemnionym miejscu o temperaturze od 20 do 25 stopni.
czas fermentacji wynosi około 10 tygodni.
pod koniec procesu fermentacji Pojemnik przenosi się do chłodnego miejsca. Ze względu na obniżenie temperatury wytrąca się drożdże, a wino jest klarowane.
gotowe wino ze śliwki wiśniowej jest filtrowane i butelkowane.
jak widać, przepis na wino nie jest niczym skomplikowanym.
uważa się, że najlepsze wino śliwkowe powstaje po sześciu latach starzenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Śliwka wiśniowa - 27 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g