wino ze śliwki wiśniowej proste domowe
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Moje i sortujemy śliwkę wiśniową.
Krok 2:
Wlej do dużego słoika. Jeśli słoiki mają 3 litry, weź dwa.
Krok 3:
Wstępnie ugotuj syrop inwertowany i ostudź. Wlej śliwkę wiśniową.
Krok 4:
Dodaj wodę do góry i pozostaw pod gazą, aż zacznie fermentować. Bąbelki staną się widoczne.
Krok 5:
Zakładamy rękawicę i pozostawiamy do wędrowania.
Krok 6:
Rękawica podniesie się, a następnie opadnie. Oznacza to, że czas przefiltrować śliwkę wiśniową.
Krok 7:
Zetrzyj przez kilka warstw gazy.
Krok 8:
Wlej do słoika, załóż rękawicę z małym otworem i pozostaw do fermentacji, aż osad się rozdzieli. Następnie ponownie cienko przefiltruj, możesz z bawełną. I zostawiamy do nalegania. Im dłużej, tym lepiej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka wiśniowa - 27 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g