domowe wino z dzikiej róży

doceń zdrowe i pięknie wyglądające domowe wino. Łatwość przygotowania Domowe wino z dzikiej róży ma wspaniały aromat i niesamowity smak.
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 28 g
118 kcal
IG: 0 / 61 / 39

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
aby zrobić domowe wino z dzikiej róży zgodnie z tym przepisem, możesz użyć jagód, zarówno świeżych, jak i suszonych.
owoce są mielone i umieszczane w przygotowanym szklanym pojemniku (butelka lub słoik). Bierzemy dziką różę w ilości 2 szklanek jagód na litr wody.
rozpuść cukier w ciepłej wodzie w ilości szklanki cukru na litr wody. Wlej wodę z cukrem do jagód.
dodajemy tam drożdże winne.
ostatecznie butelka powinna być wypełniona w 75%. Zamykamy butelkę i zostawiamy w ciepłym miejscu na około miesiąc. Siódmego dnia musisz dodać kolejne pół szklanki cukru na litr wody.
po miesiącu zawartość pojemnika jest odfiltrowywana i ponownie dodawana jest ćwierć szklanki cukru na litr powstałego wina.
wino z dzikiej róży stoimy przez kolejny miesiąc, a następnie butelkujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
przy dłuższym przechowywaniu smak domowego wina z dzikiej róży znacznie się poprawia.
przy umiarkowanym stosowaniu gotowego wina będzie miało pozytywny wpływ na twoje ciało, ze względu na witaminy i składniki odżywcze zawarte w dzikiej róży.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dzika róża świeża - 51   kcal/100g
  • Dzika róża sucha - 253   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy