wódka z kaliną

niezwykłe rozwiązanie na każde wakacje! Niech wszyscy się dzisiaj zrelaksują! Łatwość przygotowania Jak już wielokrotnie powtarzałam, dzięki mojemu lekarzowi znam ogromną liczbę recept na różne przeziębienia. Wódka z kaliną doskonale zastępuje niebezpieczne tabletki.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
151 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 D 20 min

Kalina znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Wódka z kaliną jest stosowana przy objawach przeziębienia, przy wysokim ciśnieniu i bezsenności.
przepis na wódkę z kaliną jest dość prosty.
jagody kaliny są dokładnie sortowane, wkładane do durszlaka lub sita i spłukiwane. Następnie Kalinę należy wysuszyć, do czego po prostu kładę ją na suchym, czystym ręczniku.
aby przygotować wódkę z kaliną, potrzebujemy czystej, suchej butelki o pojemności dwóch litrów.
wlej jagody do pojemnika na pół i napełnij je wódką.
szczelnie zamknij butelkę i pozostaw do zaparzenia na jeden dzień.
następnie wlej resztę wódki do butelki i nalegaj, aby była szczelnie zakorkowana przez miesiąc.
jako lek stosuje się wódkę z kaliny 2-3 łyżki stołowe dziennie.
Jeśli chcesz przygotować nie lekarstwo, ale napój alkoholowy, przepis jest nieco zmodyfikowany.
butelka jest wypełniona jagodami w 2/3, dodaje się 2 łyżki. łyżki miodu i całą mieszaninę wlewa się wódką do szyi.
Taka wódka kaliny jest podawana przez dwa tygodnie.
napój jest umiarkowanie słodki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy