skład / składniki
metoda gotowania
Kalina znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Wódka z kaliną jest stosowana przy objawach przeziębienia, przy wysokim ciśnieniu i bezsenności.
przepis na wódkę z kaliną jest dość prosty.
jagody kaliny są dokładnie sortowane, wkładane do durszlaka lub sita i spłukiwane. Następnie Kalinę należy wysuszyć, do czego po prostu kładę ją na suchym, czystym ręczniku.
aby przygotować wódkę z kaliną, potrzebujemy czystej, suchej butelki o pojemności dwóch litrów.
wlej jagody do pojemnika na pół i napełnij je wódką.
szczelnie zamknij butelkę i pozostaw do zaparzenia na jeden dzień.
następnie wlej resztę wódki do butelki i nalegaj, aby była szczelnie zakorkowana przez miesiąc.
jako lek stosuje się wódkę z kaliny 2-3 łyżki stołowe dziennie.
Jeśli chcesz przygotować nie lekarstwo, ale napój alkoholowy, przepis jest nieco zmodyfikowany.
butelka jest wypełniona jagodami w 2/3, dodaje się 2 łyżki. łyżki miodu i całą mieszaninę wlewa się wódką do szyi.
Taka wódka kaliny jest podawana przez dwa tygodnie.
napój jest umiarkowanie słodki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g