kwas bananowy

niezwykły przepis na pyszny kwas bananowy! Koniecznie spróbuj!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
34 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 D 40 min

być może najbardziej niezwykłym przepisem kulinarnym na taki napój jak kwas chlebowy jest kwas bananowy. Nie robię tego zbyt często, ale zawsze idzie "z hukiem" podczas przyjęć dla dzieci pod różnorodnym jedzeniem. Teraz podzielę się z wami sposobem jego przygotowania. Zaczynamy więc od tego, że bierzemy 2-3 kilogramy bardzo miękkich, przejrzałych bananów, obieramy je, kroimy na małe kawałki. Teraz podgrzewamy 5 litrów wody, a następnie usuwamy ją z ognia i rozpuszczamy w wodzie 20-30 gramów drożdży. Następnie wlej przygotowane banany do wody drożdżowej, przykryj pojemnik i wyjmij w ciepłe, ciemne miejsce na jedno pukanie. Po tym czasie otwieramy pojemnik, w razie potrzeby usuwamy piankę z powierzchni kwasu chlebowego, delikatnie pompujemy płyn do czystych butelek lub słoików. Lepiej jest powtórzyć procedurę filtrowania kilka razy. Następnie dobrze zatykamy nasze pojemniki, aby napój nie zniknął i usuwamy go w zimne miejsce na około 1-2 dni. Kiedy ten czas minie, można spożywać kwas bananowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy