ciepła sałatka z kurczakiem papryką i pomidorami

Piękny, jasny, soczysty. Na święta i dni powszednie! Ciepła sałatka z kurczakiem, papryką i pomidorami spodoba się miłośnikom pysznych i obfitych przekąsek. Danie jest przygotowywane prosto i szybko, wygląda spektakularnie na stole, ciesząc oko entuzjazmem kolorów!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 26 % 6 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciepłą sałatkę z kurczakiem, papryką i pomidorami? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć dowolnych pomidorów, zwykłych śliwek lub wiśni. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań. Taką sałatkę można również przygotować z miąższu indyka, wieprzowiny lub wołowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pokrojonego kurczaka do miski. Polej sosem sojowym i posyp zmielonym pieprzem. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 20-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Mam mocne śliwkowe pomidory. Jeśli weźmiesz wiśnie, pokrój je na pół. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz liście sałaty i osusz. Moja mieszanka sałatkowa składa się z rukoli z radiccio. W razie potrzeby gotową mieszankę sałatkową można zastąpić sałatką tego samego rodzaju lub kapustą pekińską.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej jedną łyżkę oleju roślinnego. Ułóż kurczaka razem z marynatą i smaż, mieszając, przez 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść paprykę na patelni z kurczakiem i smaż wszystko razem, mieszając, na średnim ogniu przez kolejne 3-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż liście sałaty na talerzu. Ułóż smażonego kurczaka z papryką i klinami pomidorowymi bezpośrednio z patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp sałatkę pozostałym olejem roślinnym i posyp sezamem. Nie trzeba dodatkowo solić sałatki-sos sojowy świetnie sobie z tym radzi. Natychmiast podawaj ciepłą sałatkę do stołu. Smacznego!

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy