skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciepłą sałatkę z kurczakiem, papryką i pomidorami? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć dowolnych pomidorów, zwykłych śliwek lub wiśni. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań. Taką sałatkę można również przygotować z miąższu indyka, wieprzowiny lub wołowiny.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Włóż pokrojonego kurczaka do miski. Polej sosem sojowym i posyp zmielonym pieprzem. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 20-30 minut.
Krok 4:
Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.
Krok 5:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Mam mocne śliwkowe pomidory. Jeśli weźmiesz wiśnie, pokrój je na pół. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 6:
Opłucz liście sałaty i osusz. Moja mieszanka sałatkowa składa się z rukoli z radiccio. W razie potrzeby gotową mieszankę sałatkową można zastąpić sałatką tego samego rodzaju lub kapustą pekińską.
Krok 7:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej jedną łyżkę oleju roślinnego. Ułóż kurczaka razem z marynatą i smaż, mieszając, przez 5 minut.
Krok 8:
Umieść paprykę na patelni z kurczakiem i smaż wszystko razem, mieszając, na średnim ogniu przez kolejne 3-5 minut.
Krok 9:
Połóż liście sałaty na talerzu. Ułóż smażonego kurczaka z papryką i klinami pomidorowymi bezpośrednio z patelni.
Krok 10:
Posyp sałatkę pozostałym olejem roślinnym i posyp sezamem. Nie trzeba dodatkowo solić sałatki-sos sojowy świetnie sobie z tym radzi. Natychmiast podawaj ciepłą sałatkę do stołu. Smacznego!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g