Wybierz oryginalne klasyczne i autorskie przepisy na ciepłą sałatkę na niesamowitym portalu internetowym dla miłośników gotowania 1000.menu. Wypróbuj opcje z boczkiem, pancettą, mięsem, kiełbasą, drobiem lub dziczyzną, makaronem, ziemniakami. Dopraw różnymi olejami. Różnorodność sałatek (rukola, radicchio, sałata, rukiew wodna), pikantne zioła (pietruszka, kolendra, koperek). Użyj octu balsamicznego lub winnego jako sosu.
Przepisy na ciepłe sałatki w kuchni Europy, Azji i Bliskiego Wschodu są niesamowite. Do ich przygotowania nadają się różnorodne składniki. Szefowie kuchni odradzają używanie więcej niż czterech & ndash; pięciu składników. Ciepłe sałatki są absolutnie wszechstronne i samowystarczalne na każdą okazję, a nie jako dodatek do przystawek lub potraw mięsnych. I jeszcze jedna ważna zasada: w jedzeniu absolutnie nie powinno być zbyt tłustych sosów (majonez, śmietana lub beszamel). Najlepszym dressingiem do ciepłej sałatki będzie oliwa z oliwek z pieprzem, solą, musztardą. Naturalne wino, ocet balsamiczny lub soki cytrusowe (limonka i cytryna) dodadzą koloru. Takie dressingi można podgrzewać i mieszać z własnymi sokami składników i olejem po usmażeniu składników sałatki.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciepłą sałatkę:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
papryka | 27 | 1.3 | 0 | 5.7 |
pietruszka | 45 | 3.7 | 0.4 | 7.6 |
koperek | 38 | 2.5 | 0.5 | 6.3 |
ciekawy przepis:
1. Nie rozmrożone, lekko umyte małże smażyć na aromatycznym maśle, aż płyn wyparuje.
2. Dodaj pokrojone pomidory do małży. Wymieszać. Smażyć przez chwilę (około 30 sekund).
3. Dodaj aromatyczne przyprawy (mieszanka papryki, kolendry, imbiru itp.) do smaku.
4. Kontynuując smażenie, posyp świeżo posiekanymi pikantnymi ziołami.
5. Dodaj pokrojony w zgrabną kostkę ser, obrane nasiona słonecznika. Potem przez kilka minut.
6. Zdjąć z ognia.
7. Dopraw gotową sałatkę sosem sojowym. Delikatnie wymieszaj.
8. Podawaj sałatkę na gorąco do stołu.
pięć najszybszych przepisów na ciepłą sałatkę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciepła sałatka z pomidorami | 10 min | 159 | +24 |
ciepła włoska sałatka z suszonymi pomidorami | 15 min | 154 | +36 |
ciepła sałatka z wątróbką drobiową i jajkiem w koszulce | 15 min | 154 | +194 |
ciepła sałatka z fasolką szparagową | 20 min | 95 | +570 |
ciepła, chuda sałatka z brukselki | 25 min | 94 | +92 |
przydatne wskazówki:
• ciepłe sałatki najlepiej tylko lekko dodać i to przed podaniem.
• takie sałatki są dobre do piwa, białego i czerwonego wina lub soków cytrusowych. Im ciekawszy smak sałatki, tym bogatszy musi być napój.
• składniki w każdym przepisie można zastąpić: oliwką na sezam, niektóre grzyby na inne itp.