ciepła sałatka z krewetkami i owocami morza

Owoce morza są bogate w jod. Czas pomyśleć o swoim zdrowiu! Krewetki, kalmary, małże, ośmiornice i inne Życie morskie stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni. Jedzenie z owoców morza stało się niemal integralną częścią każdej świątecznej uczty. Owoce morza to nie tylko różnorodność na stole, ale także ogromne korzyści dla zdrowia. Aby w pełni doświadczyć smaku i dobroczynnych właściwości owoców morza, oferujemy przepis na sałatkę z owoców morza popularną w kuchni śródziemnomorskiej.
ZUFAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 8 % 2 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź kałamarnicę, wyczyść ją.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz krewetki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż krewetki i kalmary do garnka,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj liść laurowy i gotuj osobno.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Roztop masło na patelni,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekany czosnek,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Śmietana i koncentrat pomidorowy. Sos należy zagotować i zdjąć z ognia. Następnie pokrój kalmary w pierścienie i wymieszaj z krewetkami, dodając sok z cytryny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie weź liście sałaty, połóż na nich owoce morza i polej sosem. Włóż gotową sałatkę do salaterki, udekoruj krewetkami i ziołami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g

Podobne przepisy