Sałatka z kurczaka ze śliwkami z pieczonymi grzybami

niezwykła, oryginalna sałatka nie pozostawi nikogo obojętnym!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 28 % 10 g
227 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto zestaw produktów potrzebnych do przygotowania tej sałatki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj kurczaka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj jajka

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Moczyć suszone śliwki przez 15 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć grzyby z cebulą

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zaczynamy zbierać sałatę, układamy liście sałaty na talerzu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Warstwa suszonych śliwek, posmarowana majonezem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Warstwa majonezu z kurczaka nie dodaje

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj warstwę grzybów majonezem, na wierzchu posmaruj warstwę jajek startych na grubej tarce majonezem można ozdobić

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Niezwykły, ale przyjemny smak można przygotować na wakacje

proponuję skorzystać z mojego przepisu kulinarnego i przygotować pyszną sałatkę ze śliwkami. To jedzenie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe i pożywne. W końcu wszyscy od dawna znają korzystne właściwości suszonych śliwek. Spróbuj tej sałatki, a nie pożałujesz.
najpierw namocz śliwki. Aby to zrobić, zalej go wrzącą wodą i odstaw, aż zmięknie, ale nie prześwietlaj.
weź kurczaka lub połowę kurczaka o wadze około 400-500 gramów i gotuj do miękkości.
pokrój grzyby i cebulę i umieść na patelni z gorącym olejem roślinnym, aby usmażyć. Odłóż na razie cztery lub pięć suszonych śliwek, będziemy ich potrzebować do dekoracji sałatki. A resztę kroimy i wkładamy do salaterki. Na wierzch wlej trochę majonezu.
teraz przetworzymy kurczaka. Oddziel mięso od kości i pokrój w cienkie plasterki. Umieść kurczaka w salaterce na majonezie.
następną warstwą będą grzyby z cebulą. Ponownie wlej majonez. Następnie ułóż ugotowane jajka do zmielenia. Na wierzchu ponownie-majonez.
teraz udekoruj sałatkę kawałkami suszonych śliwek i świeżego ogórka. Możesz dodatkowo ozdobić różnorodną zielenią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy